В Добрич децата се ваксинират със спорния турски „Пентаксим”

08:40, 21 яну 16 25 675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В момента работим с ваксини „Пентаксим” на френската фирма „Санофи”, които са предназначени за турския пазар. Разликата е тази, че на ваксините на същата компания, които са предназначени за българския пазар е написано описание на български език, а на тези е на турски език”, това заяви за Topnovini.bg д-р Галя Василева – председател на районната колегия на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ лекар.

"Що се отнася до ваксините за Хепатит Б, но не тези, които се поставят на децата, а на възрастни, които са контактни или ще пътуват, пациентите се насочват към аптечната мрежа. Нямаме информация дали в аптеките има от турските ваксини, които министър Москов беше възбранил. Но, това не са ваксините, които получаваме от РЗИ", уточни д-р Василева.

Общопрактикуващ лекар, педиатър, потвърди за  Topnovini.bg, че от няколко месеца за ваксиниране по имунологичния календар се извършва с ваксина „Пентаксим” на френската компания, която е предназначена за турския пазар.

Той припомни, че първоначално се е говорело, че ще бъдат получени шествалентни ваксини, но в крайна сметка са получени петвалентни ваксини „Пентаксим”, но предназначени за турския пазар. „Те са като нашите, които използваме от години, със същата разфасовка, същата спринцовка, като класическия „Пентаксим”, с който работим от години”, каза педиатърът.

Щ се отнася до втория транш от ваксини от Турция - „Еувакс”, за които се твърди, че съдържат живак, медиците в Добрич  са категорични, че  не са получавали такива. По тяхна информация, те изобщо не са разпространявани, а са на склад и са възбранени. Ваксинирането за Хепатит  Б в момента се извършва с ваксина „Енжерикс Б”.

Topnovini.bg отправи запитване до директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова със следните въпроси: Има ли доставени в Добрич и областта ваксини "Пентаксим" от Турция? Кога? В какви количества? Прилагат ли се те? Има ли разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за прилагането им у нас? Има ли доставена в областта шестата компонента на ваксината - срещу Хепатит Б, за която се твърди, че съдържа наднормени количества живак?

Получихме от РЗИ официално писмо, с което ни се разрешава пълен достъп до тази информация по Закона за достъп до обществена информация. В него обаче се посочва, че срокът за получаване на тази информация е 30 дни.

Ангажираме се да информираме нашите читатели своевременно след получаване на отговори по поставените от нас въпроси.

Както София Topnovini.bg съобщи, вчера, около час, след като Върховната административна прокуратура обяви, че ваксините "Пентаксим" и "Еувакс" са забранени за употреба в страната, здравният министър Петър Москов даде пресконференция, на която изрази обратното становище. Той категорично заяви, че ваксината "Пентаксим" няма да бъде спряна.

"Колкото е нужно, толкова пресконференции ще правим, за да няма съмнение в родителите за медикаментите, с които децата им се ваксинират. Турският "Пентаксим" е същият като френския, който беше разпространяван миналата година. Сигурна и доказана, многократно използвана в годините ваксина", категоричен бе Москов. Той уточни, че разрешението за употреба не означава полезност или вредност, а право на търговия с него на територията на България.

"Няма проблем с ваксината. "Пентаксимът" има разрешение за употреба. Нито един от компонентите не се произвежда в Турция. Просто част от тях се пакетират там. "Пентаксимът" е регистриран на територията на ЕС", уточни здравният министър. Според него, това, че прокуратурата е констатирала, че внесеният "Пентаским" от Турция няма регистриран притежател за употреба, не го прави незаконен."В единият случай е опакована във Франция, в другия в Турция. Опаковката е различна, но съставът не", увери Москов.

 "Еувакс" пък ще стои на склад до 2017 година и след това ще бъде унищожена. "Тази ваксина е за епидемиологична криза. Не е предвидена за употреба в страната. Може да се използва само ако се наложи за бежанците. Това е препоръчана ваксина за прилагане при епидемии. Бихме могли да я използваме в бежански лагер или при бедствие", уточни Москов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама