Нямам телефонния номер на премиера, заяви новият представляващ ВСС

08:27, 21 яну 16 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Нямам телефонния номер на премиера“. Така в сутрешния блок на БНТ новият представляващ ВСС Димитър Узунов, избран на вчерашното заседание на Съвета, категорично отрече намесата си в скандала "Яневагейт" и отхвърли твърденията, че той е човекът, изпратил скандалния есемес до премиера.

"В периода, когато е изпратен есемесът, аз не съм имал мобилна комуникация. Ще си поръчам разпечатка и тогава ще ми е интересна реакцията на г-н Иванов", каза още Димитър Узунов. „Нека съветникът на министър-председателя Яне Янев каже кой е изпратил смс-а", допълни той.

Той уточни, че решението за смяната на Соня Найденова е взето вчера сутринта.

„Официалните мотиви за смяната на Соня Найденова са ясни. Внасянето на такова предложение е позволено от правилника на Висшия съдебен съвет. Мотивите са ясни, имаше обсъждане, така че не виждам какво се е случило“, така Узунов оправда изненадващо предложение за смяната на Найденова, което доведе до скандал.

„Представляващият ВСС е пръв измежду равни, като такъв нямам никакви административни правомощия над останалите членове. Соня Найденова е много работоспособна, честен и почтен колега, но мнозинството счете, че трябва да има някаква промяна, с оглед конституционните промени които се приеха, ние смятаме, че лицето на ВСС трябва да бъде сменено“, каза още Узунов.

"С Калин Калпакчиев седим един до друг в заседателната зала, ще положа усилия да преодолеем противоречията между нас".

Новият представляващ ВСС каза, че ако в следващите седмици не успее да подобри вътрешните проблеми в Съвета, след месец ще преоцени позицията си и по всяка вероятност ще се оттегли.

„Защото в следващите месеци ние трябва да подпомогнем министъра на правосъдието да внесе съответните законодателни промени в акона за съдебната власт. Искаме да направим така, че министърът на правосъдието, всеки един и министър и министър-председателят да чуват добър ден за съдебната реформа. Търсим промяна. Ако в следващите седмици до края на февруари не успея да подобря комуникацията и да преодолеем противоречията във ВСС, аз ще преоценя позицията си и ще се оттегля“, заяви Узунов.

Узунов призова медийните атаки срещу председателят на Върховния касационен съд ВКС Лозан Панов, и срещу ръководството на Софийския градски съд, да бъдат преустановени.

„Ще предложа заседанията на ВСС да се предават онлайн“, каза още Димитър Узунов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама