В болницата в Добрич през миналата година са проплакали 999 бебета

07:58, 21 яну 16 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич през миналата година са се родили 999 бебета, повечето от тях – 504, са момчета, съобщи началникът на Отделението по неонатология д-р Йовка Тихонова.

Проплакали са 15 двойки близнаци. Недоносените бебета са били 118, като най-малкото е тежало едва 740 грама. Най-голямото бебе се е появило на бял свят с  тегло 4 950 грама.

Според началника на Отделението на акушерство и гинекология д-р Валентин Димитров, има трайна тенденция към намаляване на възрастта, в която жените раждат първо дете. Друга закономерност е, че много майки искат първо да се реализират професионално и след това да раждат, което увеличава възрастта на първескините. Расте и процентът на ин витро бременностите, което е тенденция в световен мащаб.

Ненавършилите 18 години майки през миналата година са били 36, сред тях са и две 14-годишни момичета. Според д-р Тихонова, се запазват тенденциите по отношение на недоносеността. През 2015 г. бебетата с тегло под нормалното са били 11.8 процента. 19 новородените деца са настанени в приемни семейства.

Д-р Тихонова съобщи, че почти са събрани средствата за закупуване на дихателен апарат. Набрани са 23 300 лева, а са необходими 26 000. Работещите в отделението се надяват до два-три месеца де са сдобият с новия апарат.

По случай Деня на родилната помощ, в МБАЛ - Добрич, ще има коктейл, на който са поканени много гости - кметът на Добрич, областният управител, ръководството на болницата, представители на обществени организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама