Интересът към Индустриалната зона в Българово се засилва

07:35, 21 яну 16 25 583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През последния месец интересът към Индустриалната зона в Българово, където ще бъде разположено само високотехнологично производство, значително се е увеличил. Това съобщи за Topnovini.bg кметът на града Йордан Йорданов. Очаква се една част от фирмите да заявят своите инвестиционни намерения в писмен вид още тази седмица.

В последния ден от миналата година украински завод за керамика внесе искане в Община Бургас за строителство в Индустриалния парк на Българово. Фирмата има седалище в Бургас и използва само най-новите и модерни технологии в бранша за изработка на керамични изделия като плочки, бордюри, павета и други. Фабриката предвижда да наеме около 15 работници.

„Тяхното предложение вече е било обсъдено в комисиите към Общински съвет Бургас. Предстои местния парламент да одобри явяването на търг, за да се пристъпи към реланото закупуване на терен“, уточни Йорданов.

Италианската компания „Стратеджия” пък беше първият инвеститор в зоната, който закупи терен с размери от 12 дка неотдавна. Бъдещият завод ще произвежда алуминиеви детайли за „бомбета” на работни обувки. По предварителни прогнози за реализацията на първия си проект фирмата се кани да наеме около 25 работници. „Стратеджия“ вече разполага с нотариален акт и е 100-процентов собственик на терена. Мястото е подравнено, направени са предпроектните проучвания. Съвсем скоро ще бъде готов и работният план за цялото производство. Предстои фирмата да получи разрешително за строеж във възможно най-кратки срокове, увери кметът на Българово.

Подробният общ устройствен план на Индустриалния парк в Българово предвижда обособяването на 13 броя урегулирани поземлени имоти, простиращи се на терен от 110 декара. Предназначени са за промишлено строителство, от които един за обществено обслужване, един за канална помпена станция и 11 за високотехнологично производство.

„Идеята ни е тук да се развива само високотехнологична дейност, за да запазим Зоната чиста. Не искаме да има замърсявания. Индустриалният парк ще бъде приравнен и към изискванията за радиоелектронна промишленост“, категоричен е Йордан Йорданов.

По време на публичното обсъждане на Бюджет 2016 в началото на месеца Община Бургас пое ангажимента да изгради довеждащата инфраструктура до Индустриалния парк в Българово, за удобство на инвеститорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама