Делегация на Българската православна църква заминава на среща за Осмия Вселенски събор

21:55, 20 яну 16 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Патриарх Неофит и петчленна делегация заминават в Швейцария за подготовката на Осмия вселенски събор, съобщиха от Българската православна църква.

Срещата, която е по покана на Вселенския патриарх, ще се проведе в Шамбези от 21 до 28 януари. Освен от патриарх Неофит, Българската православна църква ще бъде представлявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим, главният секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Герасим, Теодор Атанасов - началник на кабинета на Българския патриарх и Димитър Арнаудов - сътрудник и преводач.

В историята на църквата има 7 вселенски събора. Те са наречени така, защото на тези срещи от векове участват представители на всички православни църкви. Именно там се взимат и утвърждават решения, които са валидни за православната църква векове след това.

В рамките на срещата ще бъде отслужена всеправославна св. божествена Литургия в свещения ставропигиален храм "Св. Павел". Тя ще бъде възглавена от Вселенския патриарх Вартоломей с участието на предстоятелите на Поместните православни църкви, съобщават от патриаршеския сайт.

На самата среща от страна на Вселенската Патриаршия наред с Вселенския патриарх Вартоломей ще участват и архиепископът на Америка Димитрий и Телмисоският архиепископ Йов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама