Тест на е-гласуването на президентския вот, предлага Мартин Димитров

21:01, 20 яну 16 / Политика 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Електронното гласуване може да бъде тествано преди или на президентските избори, които ще се проведат в края на тази година, каза пред БНР депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. По думите му, важно е да се проведат сериозни тестове, които да убедят хората в сигурността на вота по електронен път.

“Ще повдигнем в пленарната зала утре темата да се приеме срок за окончателно приемане от пленарна зала, а не само от правната комисия. Електронното гласуване не може да бъде въведено изведнъж. Преди това трябва да има един сериозен тест, който може да бъде преди, а и по време на самите президентски избори. Да се убедят хората, че няма рискове за техния вот в рамките на електронното гласуване, а и също така то да бъде добре подготвено. Важно е преди същинското въвеждане да има един мащабен тест или тестове”, обясни той.

“Окончателното въвеждане ще отнеме преходен период по-дълъг от година. Въпросът е обаче да не се губи време в рамките на този период”, допълни още Димитров.

И декларира: “За нас е важно да има машинно гласуване, но и гласуване с хартиени бюлетини, но паралелно с това да се подготвя въвеждането на електронното гласуване. И двата елемента са важни, за да не може вотът да бъде подменян и да могат повече български граждани да участват”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама