Узунов да докаже, че не е пращал съобщението до Борисов, зоват съдиите

18:45, 20 яну 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голямата магистратска организация – Съюзът на съдиите в България, призова чисто новият представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов да обяви публично съдържанието на водената от него кореспонденция от ползвания от него мобилен телефон или телефони за времето от 9,30 ч. до 13,00 ч. на 14.01.2016 г. Това пише Галина Гиргинова в материал на "Съдебни репортажи".

Именно в този времеви период по време на заседанието на ВСС миналия четвъртък председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов получи СМС от телефона на премиера Бойко Борисов, от което стана ясно, че член на съвета му докладва в реално време обсъждането по проверката на записите “Яневагейт”. Съдия Панов показа съобщението, чието текст гласеше: “Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме”. Малко след това премиерът Борисов се появи светкавично в съвета, без да бъде поканен, за да обвини Панов в политически изказвания. Борисов отказа да съобщи кой му е изпратил доклада, а в следващите дни съветникът му Яне Янев обяви, че той е подателят.

Съобщението обаче не оставя място за интерпретации и категорично противоречи на защитните тези на Борисов и Янев. В опит да замаже скандала Янев обаче на практика скъси списъка на заподозрените до Димитър Узунов, който влезе в кадровия орган по предложение на РЗС. В понеделник 10 от членовете на ВСС дадоха съгласие да оповестят разпечатките от телефоните си, за да докажат, че не са “топлата връзка” на Борисов в съвета. Останалите декларираха само на думи, а председателят на Етичната комисия затвори въпроса като каза, че няма намерение да инициира проверка по скандала, който илюстрира на чие подчинение е мнозинството в кадровия орган.

От ССБ призоваха новия представляващ ВСС да изиска справка за комуникациите и на останалите членове на съвета. Телефоните на кадровиците са служебни и това може да се случи съвсем бързо – с искане до мобилния оператор.

“Припомняме, че в качеството Ви на членове на орган, конституиран и с гласовете на магистрати, и с избор от Народното събрание, дължите отчетност и прозрачност за всички Ваши действия както на професионалната общност, така и на обществото. В този смисъл Ви призоваваме да обявите съображенията си да смените досегашния представляващ съвета, по този извънреден начин, както и да изберете конкретно Димитър Узунов за нов представляващ ВСС”, пишат още от съсловната организация

От ССБ имат и друг призив – членовете на ВСС, които днес са напуснали заседанието след внасянето на предложението като извънредна точка от дневния ред, да заявят публично дали считат, че продължаването на тяхното участие в дейността на този орган би спомогнало за законното осъществяване на функциите му и за изпълнение на възложената му от закона задача да отстоява независимостта на съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама