Москов защити ваксината „Пентаксим“ от прокуратурата, може да се разпространява от лекари

18:06, 20 яну 16 / Политика 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около час, след като Върховната административна прокуратура обяви, че ваксините "Пентаксим" и "Еувакс" са забранени за употреба в страната, здравният министър Петър Москов даде пресконференция, на която изрази обратното становище. Той категорично заяви, че ваксината "Пентаксим" няма да бъде спряна, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Колкото е нужно, толкова пресконференции ще правим, за да няма съмнение в родителите за медикаментите, с които децата им се ваксинират. Турският "Пентаксим" е същият като френския, който беше разпространяван миналата година. Сигурна и доказана, многократно използвана в годините ваксина", категоричен бе Москов.

Той уточни, че разрешението за употреба не означава полезност или вредност, а право на търговия с него на територията на България.

"Няма проблем с ваксината. "Пентаксимът" има разрешение за употреба. Нито един от компонентите не се произвежда в Турция. Просто част от тях се пакетират там. "Пентаксимът" е регистриран на територията на ЕС", уточни здравният министър.

Той подчерта, че ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" нямат притежател на разрешение за употреба в България, но това не значи, че са нещо различно от това, което се използва в другите държави, където има разрешение. Според него, това, че прокуратурата е констатирала, че внесеният "Пентаским" от Турция няма регистриран притежател за употреба, не го прави незаконен.

От думите му стана ясно още, че търговска фирма не може да го разпространява, но Министерството на здравеопазването може да го раздаде на личните лекари, тъй като има това право и задължение. Москов уточни още, че ваксината е внесена благодарение на дарението на Турция и е произведен в същата фабрика.

"В единият случай е опакована във Франция, в другия в Турция. Опаковката е различна, но съставът не", увери Москов.

"Това е предмет на дарение и срещу него България е дарила съответното количество БЦЖ", каза още министърът.

По думите му за българската ваксина БЦЖ има търсене в целия свят и колкото бъдат произведени, толкова ще бъдат продадени. "Еувакс" пък ще стои на склад до 2017 година и след това ще бъде унищожена.

"Тази ваксина е за епидемиологична криза. Не е предвидена за употреба в страната. Може да се използва само ако се наложи за бежанците. Това е препоръчана ваксина за прилагане при епидемии. Бихме могли да я използваме в бежански лагер или при бедствие", уточни Москов.

Той коментира и репортажа на Валя Ахчиева за ваксините, като обясни, че не е имало натиск, а пряко негово нареждане към държавното предприятие "Бул био" за дарението на БЦЖ ваксините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама