Закриването на Шенген ще коства €3 млрд. годишно на ЕС

17:57, 20 яну 16 / Свят 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въвеждането на допълнителни гранички проверки в свободната от паспорти зона Шенген ще струва много скъпо, предупреди отново председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес по време на пленарното заседания на Европейския парламент в Страсбург. „За да контролираме моста между Швеция и Дания ще са нужни 300 млн. евро и щетите от закъснения по границите за транспортния сектор, може да достигнат до 3 млрд. евро. По думите му ако от това започне да страда вътрешният пазар, ще възникне и въпрода за нуждата от единна валута.

При около 1,7 милиона работници, които пресичат вътрешните граница на ЕС всеки ден и 57 милиона пътувания, предприемани между страните вътре в съюза всяка година, Юнкер отбеляза, че всеки час, изгубен на границата, има своята финансова цена. „Една след друга, затваряме границите, а когато те всички бъдат затворени, ще видим, че икономическата цена е огромна“, каза председателят на ЕК пред Европейския парламент в Страсбург. Юнкер се позова на обствени данни в изчисляването на евентуалните загуби. Те изглеждат малки на фона на общия обем на търговията в ЕС, който е 2,8 трилиона (2800 милиарда) евро годишно.

Той и други европейски лидери обаче неколкократно посочваха, че отказът от основно постижение на европейската интеграция, каквото е свободното движение, може да повлече след себе си други, водейки така до разграждане на целия европейски проект.

Спешна среща на върха

От трибуната на ЕП той призова президента на Съвета Доналд Туск да ускори разглеждането на предложението за европейска охрана по границите. Според него трябва да се проведе специална среща на върха на ЕС за вземане на спешни решения във връзка с продължаващата бежанска криза. Юнкер изтъкна пред журналисти, че тя е необходима, защото редовното заседание на Европейския съвет на 18 и 19 февруари ще се фокусира върху преговорите между Лондон и Брюксел за бъдещето членство на Великобритания в Общността. Това няма да остави достатъчно време за миграцията, опасява се председателят на Комисията. Туск по-рано бе обявил, че бежанската криза и Шенген ще са на вниманието на редовен Европейски съвет през март.

Върховен приоритет на холадското председателство - Преодоляването на бежанската криза

„Трябва да постигнем конкретни резултати, които да са със сигурност видими, за да преодолеем скептицизма в Европа... Спазването на обещанията и придържането към договореностите трябва да бъде новото нормално положение в Европа. Сделката си е сделка“, каза министър-председателят на Холандия Марк Рюте в началото на дебата относно нидерландското председателство на Съвета в сряда в Страсбург. 

Преодоляването на бежанската криза е върховният приоритет на холандското председателство. Ако Европа не успее да намали миграционния наплив до пролетта, "ще трябва да мислим за план "Б".Той посочи, че най-нужно в момента е законодателите в ЕС (Съветът на министрите и Европейският парламент) да приемат предложен от Комисията регламент за създаване на европейска гранична и брегова охрана и да бъдат задействани приемните центрове за отделяне на бежанците от икономическите имигранти (т.нар. горещи точки) исистемата за преместване на бежанци, с която държавите споделят миграционната тежест.

Той заяви, че споразуменията с Турция трябва бързо да бъдат изпълнени, за да се намали напрежението по външните граници на ЕС. Той подчерта нуждата условията за посрещане на бежанците да бъдат направени безопасни, особено в Гърция, да се поставят под контрол, горещите точки да бъдат вкарани в действие и регистрацията на бежанците да бъде уредена. „Сегашният брой не може да се поддържа. Времето ни изтича. Имаме нужда от рязко намаление в следващите шест до осем седмици“, каза той.

Други приоритети на председателството ще включват стимулиране на растежа и заетостта, засилване на стабилността на еврозоната, възползване от възможностите на единния пазар и намаляване на прекалените нормативни изисквания, които ограничават хората и компаниите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама