Българчета с медали от „Жаутиковската олимпиада“ ще учат в "Кеймбридж" и "Оксфорд"

17:45, 20 яну 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отборът на Софийската математическа гимназия се върна с пет златни и три сребърни медала от престижно състезание в Казахстан. Отборно българчетата са се класирали на второ място. Днес те пристигнаха на родна земя. Българският отбор участва в това състезание за поредна година, но за първи път се връща с толкова много отличия.

Състезанието е било в три дисциплини – физика, математика и информатика. В надпреварата са се включили 57 отбора с 415 ученици, от 17 страни.

„Това е единственото отборно неофициално световно първенство. Там се изисква всички да са от едно училище и да формират отбори по трите предмета. 10-те руски отбора от Санкт Петербург бяха най-голямата конкуренция, но нашите деца доказаха, че не са много силни”, каза пред София Topnovini.bg  водачът на отбора по физика учителят Илиян Илиев. 

Той допълни, че децата излизат от състезанията без завист за загубен медал. По думите му извън състезанието младите таланти си помагат постоянно и са много сплотени.

Със златен медал по физика се прибра Светлин Тотев. Той е 12-и клас, а вече е приет в „Кеймбридж”, където ще учи астрофизика. Състезанието по физика е било два дни, като първият ден е изпит на теория, а вторият – практика.

„Беше трудно и въпреки че не ми е първият златен медал, много се радвам, че си го извоювах”, каза той.

Със златен медал по математика е и неговият приятел Александър Чергански. Александър също е последна година в гимназията, а наесен ще учи в „Оксфорд”. Избрал е да се занимава с компютърни науки.

„Повечето от съучениците ни са се ориентирали да учат извън България, но има и някои, които ще останат. Това, че някои от нас ще учат в чужбина обаче не ознаава, че те ще продължат да живеят там. Много от нас искат да се върнат в Бъгария след като завършат и ще го направят”, убедено е момчето.

С пореден златен медал се завърна и Виолета Найденова. Момичето е преборило десетки други, като е решило всичките задачи по математика. Така грабва и първото място. Виолета също предвижда да учи в чужбина, защото иска да опознае чужда култура, различен начин на живот и мислене. В свободното си време Виолета се занимава с балет. Но той така и не успял да измести математиката.

„Състезанието ми хареса много. Доволна съм от постижението, въпреки че винаги има какво да се желае. Много съм доволна и е останалите хора от отбора се представиха прекрасно. От тук нататък си пожелавам спокойствие и смелост да правя онова, което ми харесва”, заяви Виолета.

Още утре младите таланти започват да се готвят отново, тъй като следващата седмица отиват в Ямбол, за да мерят сили на национално ниво. В началото на февруари пък заминават за САЩ, където ще се включат в състезание, организирано от „Харвард”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама