Янис Варуфакис прави паневропейска партия

16:54, 20 яну 16 / Свят 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис разкри, че на 9 февруари в Берлин ще постави началото на „паневропейско движение“ за „демократизирането на ЕС“, предадоха световните агенции, цитирайки ekathimerini.com.

„На 9 февруари ще предприемем утопичен опит да създадем паневропейско движение с простия лозунг „да демократизираме ЕС“, посочи Варуфакис пред гръцката телевизия „Скай“.

Инициативата представлява опит да се реагира на „европейската криза, която разрушава Европа“. Според Варуфакис проблемите на Гърция произтичат именно от тази „европейска криза“ и „не може да бъде разрешена“ в рамките на преговори между Гърция и кредиторите, „дори и самият господ да е премиер“ на страната. Формацията „Демокрация в Европа - движение“ (DiEM) трябва да бъде представено официално в Берлин.

Планът Х, на който ще се основава политиката на новата партия е съставен по време на напрегнатите преговови между Атина и кредиторите. Екип от шестима души е проучил различни възможности при евентуална задънена улица в преговорите, която заплашваше да изкара Гърция от еврозоната. Сред обсъдените въпроси са били начините, по които в новата ситуация Гърция би могла да си доставя лекарства, гориво и храна.

Варуфакис разкрива, че е посъветвал премиера Алексис Ципрас да приложи плана веднага след като свика референдума, който се проведе в края на юни. В крайна сметка Ципрас е последвал съвета на вицепремиера Янис Драгасакис да не прибягва до този план за действие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама