Властта ще си осигурява медиен комфорт и без обществени поръчки

16:45, 20 яну 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавни средства ще могат да се дават на медии и без обществена поръчка. Това стана с приетите днес текстове в новия Закон за обществените поръчки, които предвиждат да може и да не се обявява процедура при "поръчки за закупуване на програмно време или осигуряване на предавания, които се възлагат на доставчици на медийни услуги".

На практика властта ще може да си купува ефирно време в телевизиите и радиата и без конкурс, като така си осигурява медиен комфорт.

Разпоредбата беше одобрена с гласовете на ГЕРБ, ДПС и АБВ, а от БСП обявиха, че подкрепят идеята, но масово отсъстваха от пленарната зала.

Реформаторът Гроздан Караджов настоя да не се променя досегашният принцип и купуването на медийни услуги да става с обществена поръчка. „Тази практика - за плащане под масата с обществени средства на медийния комфорт на т.нар. "възложители", съществува в България от доста време. Ние сме твърди противници на това и ги искам отгоре на масата. В сегашния текст това наистина е раздаване на пари гьотере“, посочи той.  "Всички сме наясно за тази практика. Моделът КОЙ. Обръчите от медии“, каза още той.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт пък заяви, че зад този текст с големи букви изниква думата "лобизъм". Според него това е удар върху свободата на словото".

От ГЕРБ не се включиха в дебата да защитят проекта, чийто вносител е правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама