АЕЖ: "Пикантните подробности" за момичето от Стрелча нарушават Етичния кодекс

16:41, 20 яну 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изрази притеснение във връзка с информацията в медиите по случая с посегателството над непълнолетно момиче в Стрелча.

Припомняме, че бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев беше обвинен в сексуално посегателство над 16-годишно момиче. Въпреки че мярката за неотклонение се гледаше при закрити врати, от АЕЖ изразиха безпокойство от начина, по който медиите отразиха заседанието. Според тях „пикантните подробности“, пуснати в някои издания, пряко застрашават интересите на непълнолетното момиче.

„Въпреки, че заседанието по мярката за неотклонение се е провела при закрити врати, в редица медии, като бТВ (В централната емисия на bTV от 19 януари 2016 г.) и в. "Труд", излязоха информации, които пряко застрашават интересите на непълнолетното момиче. В-к "Труд" признава, че заседанието е било при закрити врати, но охотно повтаря изнесените от закритото съдебно заседание "пикантни подробности". Подобно поведение, в което медиите се явяват в незавидната роля на пощенски кутии, нарушава множество правни норми и говори едновременно за незавидното състояние, както на съдебната система, така и на медиите", пишат в отворено писмо от АЕЖ.

Асоциацията призова компетентните органи -  Висшия съдебен съвет, прокуратурата, съда и съдебните служители и Министерство на правосъдието, да вземат мерки по случая и да разберат кой е изнесъл информация от съдебната зала, засягаща пряко потърпевшото момиче. Ето какво написаха още от АЕЖ, без редакция:

„Подобно поведение, в което медиите се явяват в незавидната роля на пощенски кутии, нарушава множество правни норми и говори едновременно за незавидното състояние, както на съдебната система, така и на медиите.

Кои са лицата, присъствали в съдебната зала при разглеждане на искането на прокуратурата за постоянно задържане на обвиняемия, е лесно установим факт. Допълнителните подробности за жертвата, чието име и възраст бяха изнесени в медиите преди това, са в нарушение на тайната съдебното заседание.

Ето защо призоваваме компетентните институции - адвокатската колегия за защитниците на обвиняемия, Висшия съдебен съвет за прокурора, съда и съдебните служители и Министерство на правосъдието за служителите на Съдебна охрана – да направят всичко възможно, за да установят обективната истина - кой от присъствалите е изнесъл цитираните "пикантни подробности" от залата.

Обръщаме се и към ДАЗД, защото сме на мнение, че в конкретния случай става дума за защита на интересите на дете, пострадало от тежко престъпление. Очакваме, че ДАЗД ще изпълни своите задължения по закон.  Затова с това общо писмо се обръщаме и към Националната комисия за журналистическа етика с искане да извърши проверка относно цитираните публикации. Констатацията на медията, че става дума за "пикантни подробности" само по себе си е признание, че не е налице изключителен обществен интерес, който да оправдае нарушение на нормите в Етичния кодекс на българските медии, а именно:

2.4.3 Няма да публикуваме информация или снимки за личния живот на деца, освен ако не е от значителен обществен интерес.

2.4.4 Няма да разкриваме самоличността на деца, попаднали в беда или засегнати от престъпления, когато това може да им навреди.

2.6.3 Ще проявяваме предпазливост при разкриването на самоличността на жертви на престъпления и свидетели на престъпления, особено в случаите на сексуално насилие, освен ако самите жертви не се съгласят да бъдат идентифицирани.

Не на последно място искаме да припомним на българските журналисти, че независимо от поведението на субектите, които отразяват, те следва да се съобразяват с етичните норми. В конкретния случай разкриване самоличността на пострадалата, изваждането на подробности от нейния интимен живот и информация относно самото престъпление, особено предвид малкото населено място, в което се е развило действието и в което жертвата живее, могат да доведат до вторична виктимизация".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама