Осигуриха още работа на комисията по досиетата, погва шефове на регулатори

16:36, 20 яну 16 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред прие внесените промени от депутатите Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров в Закона за досиетата, предаде репортер на София Topnovini.bg. С тях се предвижда обхватът му отново да бъде разширен, с което районни кметове, шефове на дирекции в държавни регулатори и агенции ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност (ДС). 

По време на дебатите се стигна до сериозни спорове по предложените промени, като от БСП заявиха, че съвсем скоро ще внесат предложение в парламента за закриването на Комисията по досиетата. Депутатът от левицата Атанас Мерджанов заяви, че го изненадва факта, че представителите на мнозинството се опитват "пак да разбутват скелетите в гардероба".

"Против сме този законопроект, както и съществуването на комисията изобщо. Тя не изпълни предназначението си. Очаквайте законопроект за закриването й", категоричен бе той. Независимият депутат Велизар Енчев също подкрепи тезата на БСП като коментира, че за него комисията също е изчерпала работа си и отива към закриване. Красимир Янков от БСП допълни, че са против намирането на работа на председателя на комисията Евтим Костадинов и всичките й членове.

Красимир Каракачанов шеговито репликира Красимир Янков, че именно БСП намерила работа на Евтим Костадинов и подчерта, че хората трябва да се делят на почтени и непочтени. Петър Славов от Реформаторския блок защити законопроекта си, като посочи, че многократно е коментирана темата дали да има Комисия за досиетата и парламентът е взел своето решение. Той подчерта, че с предложените промени не се натоварва бюджета с допълнителни разходи.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че тази тема трябвало да бъде затворена преди 15 години. "Когато БСП създадоха комисията, не изпълниха основния си ангажимент. 2010 година тези информационни масиви бяха предадени на комисията", уточни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама