Община Каварна продължава обжалването на искането за възстановяване на над 280 хил. лв. за пречиствателната станция

16:18, 20 яну 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Каварна продължава оспорването на поисканите от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ 282 830,54 лева и натрупаната до момента лихва във връзка с това, че е отказан да бъде одобрен доклад за изпълнение на І етап на инвестиционен проект “Подобряване  и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в гр. Каварна”. Това заяви за Topnovini.bg кметът на Общината Нина Ставрева.

Тя е категорична, че Община Каварна към момента не дължи поисканата сума, тъй като продължава да оспорва акта, според който няма верифицирани разходи, а одобрените по проекта са 0 лева. Жалбата, която Общината е подала срещу поканата за доброволно възстановяване на сумата,  е разделена на две производства.

По едното Административният съд в Добрич се произнесе, като я остави без разглеждане, тъй като поканата за доброволно възстановяване не е административен акт и срещу нея не може да се образува дело.

С другата си жалба Община Каварна заявява, че не приема становището, което е получила на 1 ноември за това, че МОСВ не одобрява прединвестиционното проучване по проекта “Подобряване  и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в гр. Каварна”. Въз основа на тази жалба е заведено дело във Върховния административен съд и тя е срещу самото становище на Управляващия орган по ОПОС.

Според Нина Ставрева, Общината не следва да превежда поисканата сума, защото поканата няма смисъла на административен акт и от нея не произтичат права и задължения.

Изчаква се решението на Върховния административен съд. То трябва да установи има ли нарушения или не. Съобразно неговото решение ще бъдат и последващите действия на Общината. Включително и що се касае за отношенията с фирмата – изпълнител. Решението на съда ще даде отговор и на въпроса дали претенциите на изпълнителя за окончателно плащане са основателни, обясни кметът.

„Най-логично е Общината да не е длъжник за тази сума, тъй като по този проект е имало девет ревизии, които са завършили без съществени забележки. Получени са и междинни  плащания, обясни Нина Ставрева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама