Търсят се начини за спасяване на емблематичната Къща с маймунката във В. Търново

14:29, 20 яну 16 25 711 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Велико Търново Даниел Панов иска Общината да спаси емблематичната Къща с маймунката, като я закупи, съобщиха от кметската администрация. До Великотърновски общински съвет е внесено предложение за разрешаване на сделка за емблематичната сграда, която се намира между Старите хали и Самоводската чаршия в старопрестолния град.

От 1991 г. Къщата с маймунката е собственост на Съюза на учените в България. В писмо на председателя проф. Боян Вълчев се посочва, че поради причини от финансово естество организацията е принудена да продаде имота.

След обсъждания с кмета Даниел Панов е решено Къщата с маймунката да бъде предложена първо на Общината.

119 000 лева е определената цена за сградата, която е строена от майстор Колю Фичето и е паметник на културата от национално значение. Мотивът е, че на тази стойност Съюзът на учените я е закупил преди 25 години.

Кметът Даниел Панов е внесъл в Общинския съвет мотиви, с които иска разрешение за покупко-продажбата, както и цялата документация относно сградата. Посочено е, че Къщата с маймунката е знаков обект за жителите и гостите на старопрестолния град, допринася за утвърждаването му като център на културния туризъм и е включена е във всички посетителски маршрути.

Експертен анализ сочи, че цената от 119 000 лева е разумна, предвид сериозния ръст в стойността на недвижимите имоти във времето от 1991 г. до днес.

Със закупуването на имота Община Велико Търново ще спаси емблематичната сграда. Тя е завършена през 1849 г., а майстор Колю Фичето я строи за нуждите на търговеца Никола Коюв. Наименованието си къщата получава заради малката скулптура на седяща маймунка, която се намира точно над главния вход.

В нея за кратко е живял Стоянчо Ахтар, който е известен като притежател на първата в България частна колекция от ценни средновековни ръкописи и монети. 

Средствата за придобиването на сградата ще бъдат осигурени от фонда за покриване на разходите за приватизация и следприватизационен контрол, каквото е нормативното изискване.

Предложението за сделка е одобрено от постоянната комисия по образование, наука и култура в Общинския съвет и ще бъде разгледано по време на сесията на 28 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама