Международната детска изложба "Лидице" гостува в Търговище

14:34, 20 яну 16 / Култура 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната детска художествена изложба "Лидице" гостува в Търговище. Официалното й откриване е днес от 17.30 часа в художествена галерия "Никола Маринов". Организатор е Чешкия център, под егидата на Посолството на Чешката република.

Международната детска художествена изложба „Лидице“ винаги се радва на голяма почит и присъствие на десетки малки художници от цяла България. В последното 43–то издание почетни грамоти получиха 12 деца от художествени школи в Плевен, Пловдив, Ловеч, Търговище и София. Те участваха с рисунки и фотографии на тема „Светлина“.От Търговище това са Теодора Русева и Елица Иванова от Обединения детски комплекс.

Както сочи названието, всяка година Международната детска художествена изложба „Лидице“ се организира в памет на децата, убити от нацистите в чешкото село Лидице. Тя е добре позната на децата-творци и техните учители не само в Чешката република, но и в цял свят. Ежегодно със свои работи в нея участват деца от няколко десетки страни от всички континенти. Винаги темата на изложбата се предлага от Световната организация ЮНЕСКО.

През настоящата година ЮНЕСКО предложи 44-то издание на изложбата да бъде на тема “Училище. Образование”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама