Опит за преврат във ВСС (обновена)

14:15, 20 яну 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опит за преврат във Висшия съдебен съвет. Изненадващо на днешното заседание като извънредна точка бе включена смяната на представляващия Съвета - Соня Найденова. Тя бе една от тези, които бяха готови да предоставят разпечатки от SMS-ите си заради скандала с Бойко Борисов и Лозан Панов.

За нов представляващ е предложен Димитър Узунов - човекът, който бе посочен от бившия министър на правосъдието Христо Иванов като членът на ВСС, изпратил съобщението до Борисов. В записите от "Яневагейт" Узунова бе посочен като "човек на премиера" във ВСС.

Соня Найденова коментира вчера казуса, като каза, че подобна комуникация по време на заседание на ВСС е недопустима и всеки член на съвета трябва да направи необходимото, за да елиминира всяко съмнение, че е източник на съобщението до премиера.

Предложението бе внесено от Милка Итова, която поиска точката да е първа в дневния ред. Галина Карагьозова пък предложи да не се гласува точката, а да се отложи. В крайна сметка предложението на Итова бе прието с 14 гласа "за" и влезе в дневния ред.

Калин Калпакчиев заяви, че ще напусне заседанието, защото не желае да участва във фарс, по неговите думи. Той е категоричен, че решението за смяната на Найденова е взето извън залата на ВСС, което е провокация и е безпардонно. "В тази зала вее тоталитарен хлад", допълни той.

От залата излязоха и самата Соня Найденова, както и Юлия Ковачева и Магдалена Лазарова. След тях Камен Иванов също заяви нежеланието си да участва в дебата.

Галина Карагьозов попита какво нaлага тази смяна на представляващия Съвета. По нейните думи, да се говори за демократичност е "смешно". Тя допълни, че няма aлтернатива за този пост. "Налага в се един член на Съвета, който не слиза от страниците на медиите", каза тя, визирайки казуса около SMS-а до Борисов.

"Когато се предлага някаква промяна, най-малкото се очаква аз да съм уведомена", ядоса се самата Найденова по-рано. И заяви, че качеството й на представляващ ВСС изглежда незначително. По думите й, няма нито един обективен мотив за смяната й.

На заседанието днес са и главният прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Шефът на ВКС Лозан Панов отсъства.

Според вносителя на предложението Милка Итова "Димитър Узунов е доказал своята конструктивна работа, диалогичност, акуратност". Той е показал и качества на обединител, допълни тя.

Според Юлиана Колева, както тя, така и други членове, които са напуснали залата, биха подкрепили тази кандидатура, но не са били уведомени за промяната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама