Съдията по делото КТБ си направи отвод заради “безпочвени” твърдения

13:47, 20 яну 16 / Политика 25 683 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдия Иво Дачев от Софийски градски съд, който е докладчик по делото за несъстоятелността на КТБ, си е направил отвод. Това става ясно от съобщение на СГС до медиите.

Причината се крие в изнесени в телевизионно предаване твърдения, че “на определени лица още преди преразпределението на настоящото дело е бил известен съдията, на когото то ще попадне”.

“Макар и неподкрепени с каквито и да е било доказателства, тези твърдения създават представи, разклащащи убеждението в обществото за справедлив и прозрачен съдебен процес. Вярата в справедливостта е сред основните ценности на всяко съвременно демократично общество. Страните по всяко дело имат право на справедлив съдебен процес, разгледан от независим и безпристрастен съд, а обществото трябва да бъде твърдо убедено, че делото, в случая за несъстоятелността на „КТБ” АД /н/, се разглежда обективно, като решенията на съда ще бъдат основани единствено на закона. У гражданското общество не следва да остава и най-малкото съмнение в независимостта на съдията при вземане на своите решения. Ето защо, гореизложените твърдения, макар и безпочвени, поставят под съмнение безпристрастността на съдията-докладчик, които обстоятелства налагат същият да бъде отведен от по-нататъшното разглеждане на спора”, пишат от съда.

Утре делото ще бъде преразпределено на друг съдия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама