Обучават акушерки и сестри с телемост Варна – Шумен

13:35, 20 яну 16 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първокурсничките от филиала за медицински сестри и акушерки в Шумен слушат лекции по телемост, съобщи директорът проф. Соня Тончева.

Модерната апаратура за милиони левове е купена от Медицинския университет във Варна и в шуменския филиал са оборудвани две зали.

„Професорът си чете лекцията във Варна, осъществява се връзката по телемоста и в реално време го слушат във филиалите Шумен, Сливен и Велико Търново. Студентите могат да задават въпроси, а преподавателят общува с аудиторията и лекцията се записва”, допълни проф. Тончева.

Част от упражненията на бъдещите медицински сестри и акушерки, например тези по анатомия и физиология, се провеждат във Варна и студентите пътуват до там.

За практически занятия се ползва и базата на МБАЛ-Шумен като първокурсничките влизат в отделенията. Учебната практика е 150 часа в първия семестър, още на третата седмица от началото на обучението си, студентките са в реална работна среда в болниците.

През втория семестър практиката им е 180 часа. В учебния план няма дисциплина, която завършва на текуща оценка и всичко е с изпити. По европейската директива, съотношението теория /практика трябва да е минимум 50:50, като практиката може да надвишава теорията до 10%, обясни проф. Тончева.

Новото учебно заведение утре ще отбележи Бабинден. Специално за ритуала ще дойдат преподаватели от Варна – проф. Явор Корновски и д-р Елис Исмаил. Поканени са областният управител Донка Иванова, зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности на община Шумен д-р Светлана Маркова, лекари от шуменската болница. Празникът ще започне от 12.30 часа.

Topnovini.bg припомня, че филиалът в Шумен към Медицински университет” Проф.д-р Параскев Стоянов” бе разкрит с решение на Народното събрание от 21 юли миналата година.

Новото учебно заведение обучава студенти по специалностите от регулираните професии „Медицинска сестра" и „Акушерка".

Обучението е редовно и се провежда за период от 4 години. Завършилите придобиват образователно-квалификационната степен „бакалавър". Годишният прием на студенти е 20 медицински сестри и 20 акушерки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама