Харчим с 20% повече ток заради студа

13:08, 20 яну 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Потреблението на ток е скочило с 20% в сравнение с предишните седмици. Очаква се днес да използваме 145 милиона киловатчаса, което ще е най-високото потребление за януари, но е доста под рекордите от предишните години. Това каза пред БНР Митю Христозов от Централното диспечерско управление.

Заради по-високото потребление се използват част от резервните мощности.

“Очаквани са и върховите товари, имаме нулева аварийност. Всички производствени мощности, които са планирани да работят, са в работа. От аварийния резерв използваме само блока в "Марица-З",  Димитровград, т.е около 100 мегавата. Около 15 % от разполагаемия резерв е активиран да работи, а останалият просто чака, евентуално необходимост от пускане”, заяви още той.

И обясни каква е ситуацията при термичните централи, където при много ниски температури обикновено се получават проблеми с въглищата. “Надяваме се, че са взети съответните мерки. Надяваме се, че ритмичността на подаване на въглища няма да бъде нарушено, защото наистина работим в екстремна ситуация в момента. Комплексът "Марица-изток" е натоварен сто процента, абсолютно всичко работи на пълен товар. Не би трябвало да има някакви проблеми”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама