„Хюман райтс уотч“: В България бият и връщат мигрантите обратно в Турция

12:51, 20 яну 16 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Силите на реда в България продължават масово да връщат бежанците обратно в Турция. Често се случва търсещите убежище да бъдат бити на границата, да им вземат парите, телефоните, храната и дори обувките. За това алармира правозащитната организация "Хюмън райтс уотч" в доклад, чиито заключения ще бъдат представени днес.

Информацията на организацията се основава на разговори в 6 държави между октомври и декември миналата година с 45 кандидати за убежище и имигранти от Афганистан, Сирия и Ирак. Авторите на доклада дават примери с разказите на имигранти в България, Сърбия, Хърватия, Унгария, Словения и Турция. Описани са 59 случая на насилствено връщане на групи чужденци в Турция между март и ноември. 26 от тях твърдят, че са били бити от полицаи или нахапани от полицейски кучета. Всички казват, че са им взети лични вещи, в някои случи - под дулото на пистолет - от хора, които те казват, че са униформени служители на българските органи. 14 души от центровете за бежанци в Бусманци и Елхово разказват за насилие, мизерни условия и недостатъчна храна. Инциденти с насилие е имало и на сръбско-българската граница.

От "Хюмън райтс уоч" призовават България незабавно да прекрати тази незаконни практики, да издири извършителите и да им потърси отговорност. Организацията напомня, че властите имат задължения както по българските, така и по международни закони и конвенции да не провежда групово връщане на имигранти.

“България трябва да сложи край на насилственото и незаконно третиране на хора, които търсят закрила в Европа“, каза Линдия Гал, наблюдател на “Хюман райтс уотч“ за Балканите и Източна Европа.

Организацията напомня, че Европейската комисия е започнала две процедури срещу България за незаконни действия срещу мигрантите - през април 2014 г. и през септември 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама