"Газпром" официално спря "Южен поток"

12:16, 20 яну 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският газов концерн “Газпром” съобщи в сряда, че е разтрогнал договора за газопровода “Южен поток”.

Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил сключване на споразумение с проектната компания "Саут стрийм транспорт" (South Stream Transport B.V.) за прекратяване на действието на договора за поръчителство спрямо задълженията на "Газпром експорт" по споразумението за транспорт на газ от 2 октомври 2013 година.

“Саут стрийм транспорт" се е съгласила да освободи "Газпром" от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство спрямо задълженията на "Газпром експорт" и да прекрати договора за поръчителство.

На 1 декември 2014 г. при визитата си в Анкара руският президент Владимир Путин съобщи, че спира проекта и започва работа по т.нар. "Турски поток", който трябваше да бъде алтернатива на "Южен поток". Строителството трябваше да започне през лятото на миналата година, а първите доставки на газ се очакваха през декември 2016 г. Изграждането обаче бе отложено заради търговски спорове, а след инцидента със сваления руски самолет "Су-24" край турската граница проектът беше замразен.

За възможността "Южен поток" да бъде подновен съобщи българският вестник "Стандарт" в началото на януари, припомня ТАСС. Изданието информира, че българският премиер е получил такива индикации от руски представители. В същото време руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че проектът е спрян и не са водени преговори за подновяването му.

Самият министър-председател бе видимо ядосан от подвеждащата информация. Той нарече съобщението за възобновяване на проекта “активно мероприятие на зависими медии”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама