Свалят незаконните жици на кабелни и интернет доставчици в Шумен

12:11, 20 яну 16 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 1 февруари кабелните и интернет доставчиците в Шумен трябва да премахнат жиците си от стълбовете за улично осветление. Този срок бе даден днес от кмета на града Любомир Христов на операторите.

Градоначалникът покани на нарочна среща доставчиците на кабелни и интернет услуги, защото част от техните кабели доведоха след падналия сняг до наклоняване на стълбове за улично осветление, а след това и липса на такова по част от улиците на града.

Никой от присъстващите представители на тези фирми не възрази за поставения срок.

В началото на срещата кметът Любомир Христов посочи на операторите, че има влязла в сила Наредба от 2012 година, в която е посочено, че в населени места с над 10 хиляди жители комуникациите трябва да са под земята.

“Откакто съм кмет на община Шумен в мен възникна убеждението, че общината е превърната в дойна крава, която всички искат да доят, но никой не иска да я храни. И ми се струва, че и вие сте едни от доячите”, каза в началото на срещата кметът Любомир Христов.

Кметът се обоснова с това, че из целия град има кабели опънати като паяжини. В следствие на тези кабели близо 60 стълба от уличното осветление са се наклонили, не могат да изпълняват предназначението си и сега общината ще трябва да плаща, за да ги поправи.

Фирмата, която премахва щетите е поставила цена от 350 до 400 лева на стълб. По предварителни изчисления за ремонта на тези стълбове ще са необходими над 30 000 лева, които трябва да бъдат заделени от общинската хазна.

Подобна среща с доставчиците на кабелни и интернет услуги е имало в началото на 2015 година. Тогава срещата се е състояла по инициатива на Областната управа след като в администрацията е постъпила жалба за кабели на тези фирми.

Тогава на фирмите и бил даден срок до месец септември 2015 година, срок, с който те са се съгласили, да вкарат в ред нещата си. Но това така не се е случило до днес.

В обръщението си към представителите на фирмите шефът на Регионалната дирекция на Националния строителен контрол в Шумен Владимир Тонев пък заяви “Всички знаят какво, как и докога трябва да се направи”. Тонев също припомни, че е имало решения на предходната среща, които не са изпълнени и напомни, че при това положение трябва да има санкции.

И при това изявление представителите на фирмите не възразиха. Тонев посочи също, че те сами трябва да кажат в срок, в който могат да отстранят незаконните си кабели по стълбовете и заяви, че според него това би могло реално да стане от 1 до 3 месеца.

И при това предложение представителите на доставчиците пак замълчаха.

В края на срещата –г-жа Янева  - представител на БТК, Нетуъркс и М-тел обясни, че и те държат на реда, но и общината трябва да им помогне. Тя предложение с тях да работи човек от администрацията, който да ги насочва към изграждането на тези подземни мрежи. Г-жа Янева веднага получи отговор от кмета Христов и заместник-кмета Тодоров, че този въпрос вече е решен и след като през Общински съвет бъде гласувано преструктурирането на администрацията, ще има човек, който да отговаря и за това.

Представител на Близу пък обясни, че фирмата има сключен договор с Енерго Про да използва техните стълбове и предостави документи, с които им е разрешено да изграждат въздушната си мрежа.

От страна на общината предстои проверка на твърденията на фирмата.

След като никой друг не взе отношение по въпроса Любомир Христов бе категоричен, че ако до 1 февруари доставчиците не отстранят незаконните си кабели, общината ще предприеме действия за тяхното премахване, като една седмица преди това ще бъдат оповестявани улиците, по които ще се извършват тези дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама