Прекратиха процедурите за концесия на 14 плажа по Южното Черноморие

12:03, 20 яну 16 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството прекрати процедурите за предоставяне на концесия на 14 плажа по Южното Черноморие, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението касае плажните ивици: „Приморско - юг“, „Градина - Централен“, „Градина - Запад“, „Лозенец“, „Черноморец - юг“, „Червенка“, „Нестинарка“, „Св. Влас - Централен“, „Нов плаж - Св. Влас“, „Св. Влас - Запад“, Китен - Юг“, „Росенец - Север“, „Бургас - Централен“, „Бургас - Север“. Плажовете трябваше да бъдат отдавани за срок от 15 години.

Решението е резултат от одобрения от Министерския съвет в края на миналата година проект на закон за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предложен от Министерството на туризма. Със законопроекта се предвижда промяна, свързана с прехвърляне на дейностите по предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма и промяна на органа по предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове.

Целта на приетото днес решение е да не се допусне компрометиране на процедурите по управление и стопанисване на плажовете и да се минимализира рискът за осигуряване на услуги и достъп до морския плаж през активния летен сезон.

Съгласно предложените промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие цялостното провеждане на процедурите по предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове, включително извършването на подготвителните действия за предоставяне на концесии, внасянето в МС на предложения за предоставяне на концесии за морските плажове и организирането на процедурите за определяне на концесионер, след влизане в сила на проекта на закон, ще бъде в компетенциите на министъра на туризма и извън правомощията на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Припомняме, че през ноември м.г. правителството развали окончателно концесионните договори на плажовете "Ахтопол-север" и "Обзор-централен". И двата договора бяха прекратени заради системни неизпълнения на основни задължения за стопанисване на плаж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама