БСП нападна правителството: Не си мръднаха пръста за укрепване на язовирите

11:47, 20 яну 16 / Политика 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От БСП за категорични, че за една година правителството не си е мръднало пръста за укрепването на язовирите. Според тях това се равнява на умишлено престъпление. Тази теза разви на брифинг в парламента депутатът от левицата Корнелия Нинова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„През ноември 2014 г. остро поставихме въпроса за неизяснената собственост на 238 язовира. Г-н министър-председател, вие извършвате престъпление в продължение на една година – от 2014 г. до днес. Върховната административна прокуратура излезе с доклад от 26 ноември 2015 година. Констатациите в него са, че 90% от обектите, включени в проверката като потенциално опасни през 2014 г. са такива и до днес”, обясни Нинова.

Според нея не се осъществява техническа поддръжка и ремонт на язовирите, а се създават предпоставки за наводнения и бедствия през следващите месеци.

„47 водоема в района на Велико Търново са опасни към момента, 8 в Сливен са в предаварийно състояние, в Ямбол са 17, във Варна 22, а в Бургас опасни са 24. Окръжна прокуратура-Смолян пък е установила, че не е извършена нито една проверка за една година”, подчерта Нинова.

Тя уточни, че до края на седмицата ще свикат срещи с кметовете от застрашените общини, тъй като отговорността се прехвърля на тях, но бюджетът им за почистване на речните корита е орязан.

„В Мизия още живеят във фургони на -16 градуса. Тази информация се крие от населението. Правителството е некадърно да се справи със снеговалежите и проблемите по пътищата. Това вече е умишлено престъпление”, категорична е Нинова.

Атанас Мерджанов пък коментира прогнозата на Радан Кънев за предсрочни избори през май, като заяви, че ако това е икономическият максимум на правителството на Борисов, то час по-скоро трябва да си ходи.

За вота на недоверие, който БСП подготвя, той отново посочи, че са отправили покани към всички парламентарно представени партии, които не участват в правителството.

„До този момент се отзоваха представители на ДПС и БДЦ. Утре предстоят втори кръг разговори”, каза още Атанас Мерджанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама