Москов гарантира за качеството на петвалентните ваксини

11:40, 20 яну 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изнесената информация, че петвалентната ваксина, която е от задължителния имунизационен календар, ще бъде спряна, защото е опасна и няма сертификат, е пълна лъжа. Това каза пред журналисти здравният министър Петър Москов след редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той обясни, че от няколко дни в общественото пространство се говори, че петвалентната ваксина "Пентаксим", която беше дарена от Турция, е опасна и няма сертификат.

"Мръсната игра на икономически интереси може да засяга мен, да ме влачат или да ми искат оставката, но не трябва да засяга майките. За това искам да заявя, че гарантирам за качеството на петвалентната ваксина", отсече Москов.

Той поясни, че прокуратурата е правила проверка в Министерството на здравеопазването, но не във връзка с тази ваксина, а за ваксината "Еувакс" срещу хепатит, която се съхранява в складове на ведомството и е предвидена за бедствени положения. Москов обаче не каза какво е установила проверката.

Здравният министър не пожела да коментира и казуса с дълго отлаганото разследване на Валя Ахчиева, което показа редица нередности свързани с ваксините, които се предлагат у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама