Вестготи са живели в крепостта „Ковачевско кале” до Попово

11:23, 20 яну 16 25 720 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трайно усядане на варвари-готи в късноримската крепост „Ковачевско кале” до Попово е доказано след анализ на огромно количество фрагментирана керамика, съобщават от община Попово.

До откритието се стигна след като Община Попово чрез ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” финансира последните проучвания на ареала на огромното двуетажно антично зърнохранилище (хореум) и последвалите керамични и нумизматични изследвания.

Става дума за сива излъскана керамика, характерна за източногерманските племена и най-вече за готите. Нейното присъствие измежду фрагментите на 33 вида керамична посуда е 22%, а заедно с фрагментите на синхронната й сиво-черната керамика достига до цели 87%. Откритата сиво-черна керамика се разделя на две групи: трапезна (два вида паници и купи) и кухненска (три вида гърнета и един вид похлупаци). Добитата сива керамика се дели на един тип гърнета и няколко вида кани. Цялата външна повърхност на тези типове съдове е украсена с вертикални излъскани ивици, които дават на гърнетата и каните изящен и ефектен вид. Глината, от които са направени е фина, много добре пречистена, а сивият цвят е придобит в резултат на специална технология при изпичането. Според изследователите, тази керамика е разпространена най-вече в периода от втората половина на IV до началото или първата половина на V век.

Освен тази керамика анализите показват и наличие на четири типа трапезни и амбалажни амфори, долиуми, както и наличие на по-луксозната вносна червенолакова керамика от понтийски или малоазийски паници.

Натрупалите се археологически данни и добитите материали, вследствие на провежданите разкопки на „Ковачевско кале” доказват, че по време на готската война от 376-382 г., когато в страховито клане при дн. Одрин загива и император Валент, крепостта е превзета, плячкосана и опожарена.

Най-вероятно дотогавашното местно население се е принудило да я напусне, а на неговото място се заселват уземлените през 382 г. от император Теодосий I скитащи се готи-федерати.

Те прилепят паянтовите си жилищата, изградени от дървесни пръти обмазани с кал, към дебелите зидове на крепостните стени и към руините на по-масивните каменни сгради във вътрешността.

Откритите досега в калето при Попово останки от надписи, врязани върху стените на керамичните съдове (графити) показват, че писмеността, която населението, обитавало крепостта е използвало е била приоритетно гръцка, а не както се очакваше - латинска.

Немалка част от различни типове керамични съдове, използвани от населението в „Ковачевско кале” може да се разгледа в експозицията на изградения до него посетителски център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама