Строежът на третия метродиаметър започна, вижте къде ще са седемте нови спирки

11:21, 20 яну 16 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес София е подвластна на третия метродиаметър от столичното метро, който започва да се изгражда. Той ще е с дължина 16 км и ще има 19 метростанции. Когато бъде завършен ще свързва „Ботевградско шосе“ и кв. „Овча купел“.

С началото на строителството се очакват и редица задръствания в целия град. Първоначално метродиаметъра ще се изгражда в центъра, като от там ще се разшири към крайните квартали. Освен забрани за влизането и паркирането на различни булеварди и улици, част от спирките на градския транспорт също се изменят. 

Къде обаче ще са новите спирки на метрото? Този въпрос си задават хиляди столичани. Проектът за изграждането на третия метродиаметър е разделен на три етапа, като днес е стартът на строежа на първите 7 спирки. Директорът на столичния „Метрополитен“ Стоян Братоев обясни, че това е най-сложният за изпълнение участък, като основната му част обхваща центъра на града.

Първата метростанция, която започва да се строи, е при Малък градски театър зад канала. Строителната площадка ще бъде разположена на бул. „Евлоги Георгиев“ в участъка между булевардите „Янко Сакъзов“ и „Данаил Николаев“.

Другата станция е една от най-важните - „Орлов мост“. Ще се направи връзка с нова спирка на Софийския университет. Характерното за тази станция е, че в момента тя има 7 входа. След завършването ѝ ще има тунел под Перловската река.

Метростанцията на бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъде с три входа – пред „Булгартабак“, кино „Одеон“ и Нотариата. Движението на автомобили ще се извършва еднопосочно, както е сега, но в две ленти, разположени между строителните площадки.

Трудна за изграждане ще бъде новата спирка при НДК, защото тя ще минава под действащите тунели на втората линия на метрото. Трите входа, които са на бул. „Витоша“ ще се използват и за новите спирки. Другите входове ще са при църквата „Св. Георги“ в близост до „Петте кьошета“.

Спирката при бул. „Пенчо Славейков“ и бул. „Прага“ ще бъде с четири входа – два от страната на бул. „Прага“ и два при Медицинска академия.

От ключово значение ще бъде спирката на бул. „България“ и бул. „Акад. И. Евст. Гешов“. Входовете на съществуващия подлез ще станат входове към новата метростанция.

Метрото ще използват и живеещите в кв. „Красно село“. Станцията ще се намира на кръстовището на бул. “Цар Борис III” и “Житница”. 

Вторият етап от новия метродиаметър ще започне в края на 2016 г. и ще се извършва паралелно с първия. Той включва нови 4 км и 4 спирки на метрото. Очаква се и двата етапа от проекта да приключат през 2019 г.

Те се намират при булевардите "Никола Мушанов" и "Президент Линкълн", после в "Овча купел 1" - при кръстовището на бул. "Монтевидео" и бул. "Западна тангента", и "Овча купел 2". Накрая лъчът приключва в "Горна баня". Западният й край ще стига до жп линията София - Перник, а източният - в зелената площ, разделяща околовръстния път от жк "Овча купел".

Засега не е осигурено финансиране за останалите пет станции в посока кв. "Левски", както и за разширението към кварталите "Гео Милев" и "Слатина".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама