ГЕРБ и реформаторите се събират за коалиционното споразумение

11:11, 20 яну 16 / Политика 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преговорните екипи на ГЕРБ и Реформаторския блок се събират в 12 часа, за да обсъдят анексирането на коалиционното им споразумение. Това бе поискано от народните представители от блока, малко след като бяха приети конституционните промени, свързани със съдебната власт. Именно те провокираха Христо Иванов да напусне поста правосъден министър, а съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев да обяви, че минава в опозиция.

Пред журналисти в парламента, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази надежда в предстоящите 10-15 дни да имат конкретика. "Дали сме възможност на всички участници в преговорния екип от ГЕРБ да се запознаят и днес да очертаем параметрите по следващите разговори. Акцентите са съдебна реформа, изборно законодателство, здравеопазване, образование, електронно правителство, енергетика. В преговорите ще участват Делян Добрев, Милена Дамянова, Даниела Дариткова, Данаил Кирилов, Димитър Лазаров и аз", обяви Цветанов.

Той допълни, че на срещата ще обсъдят и новата кандидатура за председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, от която досегашният председател от РБ ген. Атанас Атанасов подаде оставка. По думите му обаче това предстои да бъде обсъдено и с останалите парламентарни групи.

Прогнозата на Радан Кънев за предсрочни избори през май Цветанов не пожела да коментира, тъй като подчерта, че би коментирал само единната позиция на Реформаторския блок. "Такава не съм чул, така че не ме карайте да коментирам отделни депутати", отсече той.

Президентски избори 2016

По време на предстоящите президентски избори Цветанов заяви, че като председател на най-голямата парламентарна група, ще се придържа към толерантност, прагматизъм и гаранция за стабилността на държавата. "Това прави и Бойко Борисов. Не трябва да забравяме периода 2013-2014 година, когато страната се нуждаеше от стабилност, а конфронтацията доведе до предсрочни избори, но не очерта дългосрочни перспективи за развитието на държавата", припомни Цветанов.

Среща между ГЕРБ и БСП

Малко по-рано Цветан Цветанов се срещна с лидера на БСП Михаил Миков и депутата от столетницата Дора Янкова по темата за местната власт. След разговорите Янкова заяви пред журналисти, че темата била стабилността на сдружението на общините като един колегиален орган, който обединява енергията на всички български общини и перспективите. Цветанов допълни, че текат регионалните номинации. "Говорихме за квотното разпределение на партии, местни коалиции и инициативни комитети да бъде спазено. БСП имат 4 квоти, ГЕРБ 10", уточни той. В сдружението предстои избор на нов Управителен съвет, тъй като мандатът на сегашния изтече през 2015.

Цветанов обаче поясни, че за вота на недоверие не е ставало въпрос. "Темата беше изцяло местна власт и предстоящите номинации", добави той. Цветанов подчерта, че към настоящия момент трудно ще се стигне до консенсус от 180 гласа, които да подкрепят каквато и да е конституционна промяна.

Нагласите при коалиционния партньор са за светкавични реформи

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски коментира пред журналисти, че ако "заскърцат" съдебната реформа, антикуромционното законодателство, електронното гласуване и промени в законодателството, ще има голям проблем. 

"В нашата декларация сме заложили категорично на третия месец да бъде оценен непредъка по отношение на съдебната реформата и привеждането на Закона за съдебната власт съобразно приетите промени в Конституцията", посочи реформаторът. 

По думите му днес в 12.00 ч. започват реалните преговори за анекса на коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ. Зеленогорски предположи, че то ще бъде факт поне след 3-4 кръга от преговори. 

"Силно се надявам да свършим до края на този месец. Възможно е това да се случи и в началото на февруари", обясни Зеленогорски. 

Според него е наложено много сериозно темпо на реформите, като от ГЕРБ откликват на идеята за бързото им реализиране. 

По думите на реформатора след вчерашаната среща на премиера Борисов с помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд са били поети ангажимент не само към партньорите ни от САЩ, но и към тези от ЕС. "Надявам се бързо да ги изпълним", сподели Зеленогорски. 

Той отново уточни, че ако това не се случи, лично ще предложи РБ да напусне мнозинството на 6-я месец след подписването на новото споразумение. 

"Не бих искал това да звучи като ултиматум, а като едно притискане на екипите в министерствата и колегите в парламента да се справим с корупцията, защото 67% от българите отчитат, че това е най-тежкият проблем у нас", категоричен е Найден Зеленогорски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама