Вердиевият "Реквием" звучи в Пловдив в памет на примата София Иванова

11:01, 20 яну 16 / Култура 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Реквием" от Джузепе Верди ще прозвучи тази вечер в Пловдив в памет на известната оперна певица София Иванова. Началото е в 19 часа в Дома на културата "Борис Христов".

Зад диригентския пулт ще застане съпругът на София Иванова - маестро Борислав Иванов, директор в различни периоди на оперните театри във Варна, София, Пловдив и Русе, създател на Вердиевите вечери в Пловдив, дългогодишен генералмузикдиректор и диригент на Берлинския симфоничен оркестър, почетен главен диригент на Истанбулската опера и доайен на българските диригенти с над 3000 спектакъла на всички континети, с изключение на Австралия.

Маестро Иванов е дирижирал над 25 пъти "Реквием" от Верди с участието на София Иванова, която винаги изпълнява сопрановата партия. Елена Чавдарова-Иса най-често поема мецосопрановата партия, постоянни солисти са тенорът Калуди Калудов и басът Ивайло Джуров.

Сега Борислав Иванов е поканил почти същия солистичен състав - Елена Чавдарова-Иса, тенорът Ивайло Михайлов, чийто учител е Калуди Калудов, и Ивайло Джуров, а сопрановата партия ще изпълни Таня Иванова, солист на Държавна опера - Пловдив .

"Софи обичаше да казва, че е щастлив човек, защото е изпълнила мечтата си да стане певица",разказва маестрото. А мечтата тръгва от Виолета в "Травиата", по-късно великият тенор Марио дел Монако предрича, че с "Травиата" София Иванова ще триумфира по световните сцени. Точно така и се случва. Иванова жъне успехи като Виолета в над 150 спектакъла на "Травиата" и вписва в богатия си репертоар знакови сопранови партии - Татяна от "Евгений Онегин", Неда от "Палячи", Мими от "Бохеми", Чо-Чо-сан от "Мадам Бътерфлай", Тоска от едноименната опера, Дездемона от "Отело" и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама