Обсъдиха съвместни проекти между УНИЦЕФ и Сливенска община

10:25, 20 яну 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реализацията на бъдещи партньорски проекти между УНИЦЕФ и Община Сливен бяха обсъдени по време на работна среща на кмета Стефан Радев с представителя на УНИЦЕФ за България – Мария Хесус Конде. Дамата, която прави първата си визита в Сливен, заедно със своя екип, представи част от предложенията на Детския фонд на ООН, които могат да бъдат осъществени на територията на общината. Някои от тях са свързани с приобщаващото образование в детските градини където ще се наемат допълнително специалисти , които да работят с деца със специфични нужди. Ще бъде извършено обучение на персонала на градината за работа с деца със специфични нужди и деца с увреждания, а където е нужно ще се закупят материали и ще се адаптира средата.

"Предстои да бъде уточнено в кои детски градини в Сливен ще се въведе този подход", посочи Милена Харизанова – програмен директор на УНИЦЕФ България.  Тя поясни още, че от УНИЦЕФ ще се опитат да осигурят средства, за да може в кв. „Надежда” и някои от селата в общината където дори няма детски градини да се предоставят услуги за ранно детско развитие.

От своя страна кметът Стефан Радев изрази задоволство от досегашното успешно и ползотворно партньорство между общината и организацията като посочи за примери – Центъра за майчино и детско здраве, „Синя стая” и други.  „Ние сме отворени за нови проекти и инициативи. Проблемите, по които общината е работила досега и по които ще работи и занапред, са важни и ключови за бъдещето на децата. Всичко което касае децата е инвестиция в развитието и на общината и на държавата”,  каза още кметът.

На срещата Мария Хесус Конде представи и основните насоки за работата на организацията в страната като част от тях са насочени към реформиране на системата за детско правосъдие у нас, проверка на всички корекционно – възпитателни институции за деца.

По думите й, работа на организацията в Сливен е насочена към разработването и прилагането на пилотни модели, които след като бъдат анализирани и оценени да повлияят на националните политики. След това да бъдат разпространени и използвани в други страни в Европа защото  проблемите на децата от ромската общност почти навсякъде, особено в балканския регион, са едни и същи, каза още представителя на УНИЦЕФ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама