„Правосъдие за всеки“ за СМС-скандала: Срамна раболепност на член на ВСС

10:21, 20 яну 16 / Политика 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативата „Правосъдие за всеки“ изпрати отворено писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с препратения СМС от Бойко Борисов към председателя на ВКС Лозан Панов. От него стана ясно, че член на ВСС информира премиера за развитието на заседанието на кадровия орган.

Според неправителствената организация този скандал е предизвикал конституционна криза. Причината - действията на член на ВСС и висш политик, които погазват конституционно установения принцип за независимост на властите, демонстрирайки взаимодействие между изпълнителната и съдебната власт чрез СМС-и.

„Нашата категорична позиция като граждани е, че съобщението, изпратено до председателя на Министерския съвет, представлява израз на срамна раболепност на член на висшия орган на съдебната власт към представителя на висшия орган на изпълнителната власт, която е недопустима за член на управляващия орган на съдебната власт. Демонстрираното чинопоклоничество на изпратилия съобщението дискредитира Висшия съдебен съвет като орган, който по закон е длъжен да осигурява независимостта на съдебната власт“, пише в писмото.

От „Правосъдие за всеки” критикуват и поведението на Борисов след разразилия се скандал. Според тях е недопустима намесата на премиера в работата на ВСС, особено чрез изпращане/препращане на текстови съобщения.

„Нещо повече, г-н Борисов следва да оповести ясно името на човека, от когото е получил това съобщение, за да не става съучастник в пълното опозоряване на целия състав на ВСС, още повече след като той е активен участник в събитията от изминалата седмица”, се допълва в писмото.

От инициативата предлагат кадровият орган да предприеме конкретни действия и още на днешното заседание да се изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е изпратил съобщението до министър-председателя. Срещу него пък незабавно трябвало да се образува дисциплинарно производство за накърняване престижа на съдебната власт.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама