Директорът на къщата-музей "Васил Левски" също оспорва автентичността на изложените одежди  

09:41, 20 яну 16 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на къщата-музей "Васил Левски" Дора Чаушева също оспорва автентичността на изложените одежди на Апостола в църквата "Света София" в столицата.

Дрехите, за които Св. Синод, твърди, че са на Левски, предизвикаха сериозни спорове, като историци категорично застанаха зад тезата, че няма как да се докаже дали са носени от него.

Пред София Topnovini.bg Дора Чаушева разказа, че няма данни, които да доказват, че това са одежди, които Левски е ползвал. "Надявам се, че голяма част от колегите историци смятат това, защото историческата наука е призвана да пише историята на базата на документи и факти. Той е служил в Карловската църква „Св. Богородица“ като дякон, няма данни да е бил дякон в Сопотския манастир „Св. Спас“. Друг е въпросът, че целият Сопотски манастир е бил опожарен – камък върху камък не е останал по време на Руско-турската война. Така че тези одежди да са оцелели, твърде се съмнявам", коментира Чаушева. 

Според нея, много късно се явяват легендите за тези одежди. "Не става дума за тях и никой не знае нищо в началото на 20-ти век, когато е интересно, че митрополит на Пловдивската митрополия е Максим – близък другар на Левски. Той вероятно би знаел нещо за тези одежди, но не оставя нищо в своите спомени като следа", обясни тя. По думите й по-късно Димитър Страшимиров също възлага на карловския родственик на Васил Левски - Васил Караиванов да отидат да снимат манастира за документалния сборник, който подготвя. "Търси усилено материали от всякакъв характер на Левски и тези родственици също нищо не споменават за намирането на такива одежди в Сопот. Не мога да кажа точно в коя година са се появили с този легендарен надпис, но като историк не мога да споделя такова мнение, че това са одежди, свързани с името на Левски", обясни директорът на къщата-музей. 

Тя бе категорична, че като музеен специалист, не може да си позволи без да има дори минимални основания за една вещ, предмет или документ, да пришива името на някого, най-малкото на Васил Левски. "Левски не става по-голям с това, че са показани тези одежди. Той е бил монах и е имал отношение към църквата, но да се взима нещо произволно, за мен не е най-коректно", заяви още Дора Чаушева. 

София Topnovini.bg от дни се опитва да се свърже със Светия синод, за да разбере позицията им, но безуспешно. Вчера Александра Карамихалева вдигна мобилния си, но след като чу за какво я търсим, връзката прекъсна, а по-късно телефонът й беше изключи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама