Хората не пият фекална вода, успокояват от здравното министерство

08:59, 20 яну 16 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хората не бива да се притесняват, че пият фекална вода. Те могат спокойно да ползват водоносната мрежа за нуждите си. Това увериха експерти от здравното министерство в сутрешния блок на Нова ТВ, след като асоциацията „Активни потребители”  направи 52 проби от обществени чешми в 29 града в страната.

Най-замърсена е водата в Ботевград, категорични са специалистите. Там е възможно в определени проби да има коли-форми или ешерихия коли. Възможно  е вторично замърсяване във водоносната мрежа. Общо в 6 града са открити микробиологични замърсявания, допълниха те.

Има завишени нитрати във Видин и Пазарджик. В София нещата са сравнително добре освен в столичния квартал „Орландовци”. По техните думи всяка вода, в която някои от замърсителите е над нормата, тоест над нула клетки в 100 мл, е опасна.

Мониторинг на питейната вода се извършва непрекъснато, категорични са здравните експерти. Някои химични показатели могат да излязат до часове, а микробиологичните – до 2-3 дни. Според тях резултатите, извадени от асоциацията „Активни потребители”, не могат да бъдат представителни, тъй като са ограничен брой.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама