Главното мюфтийство с остра декларация срещу компроматите за избора на религиозен лидер

23:55, 19 яну 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в Република България е силно обезпокоено от подетата компроматна война срещу Мюсюлманско изповедание и неговите легитимни ръководни органи. Това се казва в декларация, публикувана на официалния му сайт. 

"От изнесена информация в медийното пространство става ясно, че в ход е желанието на определени кръгове в държавата да опорочат предстоящия свободен избор на мюсюлманите за свой религиозен лидер. Риториката на глашатаите, чрез които се твърдят откровени неистини в публичното пространство, се припокрива с инфантилните теории на мюфтията от тоталитарния период г-н Недим Генджев и неговото обкръжение, които са обединени около фантомното „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание“. Чрез него Изповеданието се компрометира през последните 25 години", се посочва в декларацията.

"Съждения, виждащи заплаха за националната сигурност от дейността на Изповеданието, са ясен признак за агресивното желание на определени субекти то да не може да осъществява своите функции адекватно и ефективно", заявяват от Главното мюфтийство. 

Според тях, зад неаргументирания интерес прозира незаконосъобразното желание за груба намеса в религиозния живот на мюсюлманите в страната. "За светска държава, каквато е нашата, това е недопустим противоконституционен акт. Още по-укорима е претенцията за предварително предопределяне на съдебни решения, с поставяне под съмнение свободната воля на съдиите, справедливостта и независимостта на българския съд", подчертават в декларацията.

От Главното мюфтийство са категорични, че опитите за демонизиране на националните и международни отношения на Мюсюлманско изповедание са категоричен индикатор за намеренията Институцията да бъде изпразнена от съдържание и употребена в името на нездрави геостратегически интереси.

"Ръководството на Главно мюфтийство категорично не приема подобни обвинения и държи да подчертае, че ще продължи да отстоява интересите на мюсюлманската общност, от която черпи кардиналната си сила в синхрон със законите на страната", се казва още в декларацията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама