Търговията на Енергийна борса тръгна успешно, похвали се Теменужка Петкова

23:43, 19 яну 16 25 540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес българската независима енергийна борса започна своята работа в реално време и по информация вече има 24 сделки на борсата, търговията е тръгнала успешно. Средната цена, която е постигната за мегаватчас е 44,5 лв. Така се похвали министърът на енергетиката Теменужка Петкова на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството.

Тя отново подчерта, че много важен приоритет е въвеждането на пълната либерализация на енергийния пазар в България. "Другото много важно обстоятелство, около което трябва да обединим своите усилия, е механизмът за защита на уязвимите потребители след пълната либерализация на електроенергийния пазар", заяви Петкова. Тя увери, че тъй като съществуват основания цената на електрическата енергия леко да бъде повишена, ще се предприемат необходимите действия, това да не се отрази негативно и да не доведе до сътресения в системата сред българските потребители. 

"До края на месец април ще имаме критерии, по които ще бъде определена категорията "уязвими потребители" в България и ще бъдат разработени и механизмите за тяхната защита", допълни енергийният министър. По думите й, с въвеждането на пазарните условия в българската енергетика, ще бъдат решени голяма част от проблемите, които са трупани години наред в сектора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама