Бежанската криза може да събори Шенген до два месеца

19:22, 19 яну 16 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европа разполага с по-малко от 2 месеца, през които да овладее миграционната криза или в противен случай Шенген ще рухне. Това заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

По думите му ако до март миграционният поток не намалее, държавите от зоната, които върнаха граничния контрол, ще се видят принудени да го продължат в разрез с правилата, а вероятно примерът им да зарази и други. "Срещата на върха на ЕС през март ще покаже дали системата ни работи. Ако не работи, това ще има сериозни последици - сриването на Шенген".

Пред евродепутатите темата коментира и председателятна ЕК Жан-Клод Юнкер. "Трябва да преодолеем националния егоизъм и да се върнем към основополагащите принципи на ЕС, например солидарността", каза той.

Законодателството на зоната позволява на членките ѝ да възстановяват контрола по вътрешните граници в нея за ограничени срокове и при извънредни обстоятелства. В момента шест шенгенски държави поддържат контрол по вътрешните граници на зоната - Австрия, Германия, Дания, Франция, Швеция и Норвегия, която не членува в ЕС, но е част от Шенген. По-рано през 2015 година го бяха въвели Малта, Словения и Унгария, но след това го прекратиха.

Миналата седмица Юнкер предупреди, че разпадането на Шенген ще доведе до огромни икономически санкции.

ЕК с предложение към Великобритания за членството й в ЕС

Европейската комисия подготвя предложение за по-нататъшния статут на Великобритания в Европейския съюз. Това би било прието от всички страни и би позволило да се избегне разрив между Лондон и Брюксел, заяви пред Европарламента в Страсбург председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.

"Във връзка с отношенията между ЕС и Великобритания на Европейския съвет се състояха конструктивни дебати, основани на предложенията на Обединеното кралство. Предстои ни нелека работа едновременно по четири направления. Ще проучим всичко задълбочено и сериозно, тъй като искаме справедливо за Великобритания споразумение", каза Юнкер. "Европейският съюз е по-силен заедно с Обединеното кралство, а Обединеното кралство ще е по-силно, ако остане в съюза", подчерта той.

По въпроса за членството на Великобритания в ЕС председателят на Европейския съвет каза, че все още се бори за сключване на споразумение между Лондон и Брюксел относно предложените от Великобритания реформи в рамките на Общността. Според него "няма да бъде лесно" да бъде сключено споразумение на срещата на върха на ЕС на 18 и 19 февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама