Христо Иванов: Разследване на „Яневагейт“ можеше да е българската „Чисти ръце“

19:15, 19 яну 16 / Политика 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако имаше разследване на записите по т.нар. случай „Яневагейт“, това можеше да е българската операция „Чисти ръце“ в правосъдието. Вместо това, имаме най-голямото разобличаване на мита, че в България има политическа воля за борба с корупцията. Това заяви в „еМисия България“ бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Той коментира скандала със СМС-а, изпратен от премиера Борисов до председателя на ВКС Лозан Панов, като посочи, че това, което се е случило на заседанието е, че докато ВСС се опитвал да проведе една тиха операция по замитането под клима на скандала с Янева и Ченалова, тази история със СМС-ите отново разпалила огъня. „Това изглежда като най-големия корупционен скандал от началото на това управление“, категоричен бе Иванов.

По думите му много рядко би се намерил някой чист човек, достоен за уважение, който знае за корупция. „Изглежда, че Ченалова се е почувствала некомфортно в ролята на изкупителен агнец. Името на премиера Борисов се споменава в разговорите от записите, но в много голяма степен като жълта хроника. Ченалова говори неща, които трябва да бъдат проверени, ако искаме да се изчистим“, уточни ексминистърът.

Той припомни и друг емблематичен случай – когато съдии от Софийски градски съд поискаха да се явят пред ВСС, за да съобщят за случаи на корупция, но се наложи посланици от седем европейски държави да излязат с публична подкрепа за съдиите, за да се съгласи ВСС поне да ги изслуша.

За избора на председател на ВКС Христо Иванов заяви, че имал силното усещане, че резлутатът от този избор се наглася по същия начин, по който се определя съдебната власт. „Ако можеха да уредят назначението на председателя на ВКС в мрак и тишина, както са свикнали, нямаше да бъде името на избраника Лозан Панов“, подчерта той.

Иванов заяви още, че в парламента няма опозиция, а имитации. „Това е ужасяващо. Моят път е друг“, допълни той.

Запитан дали би се кандидатирал за президент, Христо Иванов заяви, че всеки трябва добре да си знае границите, а това е далеч отвъд неговите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама