Председателят на фондация „Васил Левски“: Изложбата на одеждите е светотатство

19:01, 19 яну 16 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Светотатство, фалшификация и гавра с паметта на Апостола – така председателят на Фондация „Васил Левски“ проф. Иван Стоянов определи изложбата в „Св. София“, която предизвика гнева на историци.

Ден по-рано специалисти коментираха пред София Topnovini.bg, че не е възможно одеждите, за които Св. Синод твърди, че са носени от Левски, да се докаже. Те дори не са датирани, камо ли да се твърди, че са негови.

„Това е такава обида за Апостола, че не знам как може да се оцени и да се допусне от хора, които смятат, че са свети и българи. Представяте ли си тези дрехи да са на Васил Левски от Сопотския манастир и за тях да започне да се говори чак след 9 септември. Нито някой е съхранявал в Сопотския манастир дрехи на Левски, нито пък е имало какво да съхранява, защото той е бил ръкоположен там. Левски не е паметник, не е плоча, той е идея, пример на подражание, жив идеал. Не знам защо националните телевизии не питат тези, които знаят, ами оповестяват това, което разни бизнесмени пропагандират“, заяви проф. Стоянов.

Според него се цели Левски да се канонизира и по този начин да се извади от българската история, да се превърне в една икона и да се закачи на стената. „Колко пъти в годината се сещаме за Св. Иван Рилски? Един – на 1 ноември и никога повече. Сега чувам, че тази дреха била чудотворна – кой знае кой кирлив монах я е носил и от къде са я измъкнали. Излязох от равновесие, когато видях това нещо по телевизията. Казах си: „Мили Боже, всичко опорочихме и стъпкахме в тази държава, накрая посегнаха и на Васил Левски“, разказа проф. Стоянов.

Малко преди да потърсим професора за коментар, той беше написал дълъг и аргументиран коментар под предишната ни публикация, в който обяснява, че никога не е вярвал, че българин и още по-малко Светият синод на българската църква може да се гаври по такъв начин с паметта на единствената безспорна личност в българската история, с паметта на Апостола.

„То не бяха препогребвания, то не бяха "богослужебните" му одежди, изложени още през 2008 г. в Църковния исторически музей, ами сега и една организация, която има за основна цел да пропагандира идеите и делата на Васил Левски, дръзва да направи фалшификация, която не може да се определи по никакъв друг начин, освен като светотатство спрямо личността, която би правила чест на всяка европейска нация“, пише проф. Стоянов. По думите му близки и преки роднини са живи десетилетия след Освобождението. „Сестра му Яна умира чак през 1913 г. Нима те нямаше да се досетят да потърсят тези дрехи, ако те съществуваха? И за сведение на Светия синод манастирът е изгорен до основи през 1877 г., като от него не остава нищо, освен голи стени, възстановен е отново през 1879 г., продължава да е мъжки и след това, а не девически. След "победата" на т.нар. "народна власт" е бил дори общежитие и чак след това става девически манастир“, аргументира се проф. Стоянов.

Той е категоричен, че Левски никога не е служил в Сопотския манастир, а в църквата в Карлово, като богослужебните дрехи са църковна собственост. „Как са се "преместили" в Сопотския манастир - на това може би ще ни отговорят тези, които се подиграват по един безпардонен начин с паметта на Апостола в преследване на известност, загриженост и т.н. Представете си, мили българи, че Левски ни гледа отнякъде. Няма ли да си зададе въпроса - "Толкова малко ли съм направил, че се подигравате с мен"? Какъв отговор трябва да се даде на този въпрос? Явно държавниците в България винаги са се страхували от неговите идеи и затова отказват да участват в откриването на паметника му в Карлово през 1907 г., а през 1937 г. държавата отказва да участва в откриването на родния му дом, превърнат в музей и забранява предложените всенародни тържества“, припомня проф. Стоянов.

Според него, вместо да се пропагандират идеите на Апостола, от които нито една не е реализирана до този момент, вниманието се насочва към препогребване, каквото никога не е имало, към плочи пред разни църкви, към църковните му одежди и какви ли не още небивалици.

„Явно някой иска да извади Левски от българската история и да му сложи нимб. А това би означавало само едно – унищожаване паметта за Апостола и нищо повече. Това ли заслужава синът на Гина и Иван Кунчеви? Страх от истинския Левски - така мога да определя тази поредна гавра с паметта на великия Апостол“, пише още проф. Иван Стоянов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама