На интервю за работа да не се пита за семейното положение, предлага омбудсманът

18:12, 19 яну 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омбудсманът Мая Манолова е подготвила цял куп мерки, които да бъдат записани в бъдещия закон за равнопоставеност между половете. Тя предлага в закона да има цял раздел за съвместяването на семейния и професионалния живот, както и специална забрана на интервютата за работа да се задават въпроси з асемейното положение.

Манолова организира по-рано днес кръгла маса, посветена на внесения закон в парламента от социалното министерство. По думите й законопроектът е добър, но се нуждае от доста подобрения, става ясно от съобщение от пресцентъра на омбудсмана.

„Ще предложим да се забрани при повишение в длъжност да се вземат предвид прекъсвания в работата поради семейни задължения. Трябва да се приеме дефиниция, а мисля, че мястото ѝ именно в този закон, жените да се смятат за по-слабо представени, когато техният брой в една организация е под 50% от общия брой на служителите ”, каза още омбудсманът.

Тя обяви статистика, според която България е на 50-то място в световната класация по участие на жените в процесите по вземане на решение и на едно от последните места сред европейските страни“ . Тя посочи, че имаме 20% участие на жените в парламента, а жените кметове са едва 10 на сто. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама