Все по-малко птици регистрират орнитолозите от Гоце Делчев

18:02, 19 яну 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С всяка изминала година броят на птиците в районите на Гоце Делчев и Доспат намалява. Това сочат данните от последното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици, представени от председателят на БДЗП - Гоце Делчев Димитър Попов.

Миналата година той и екипът му са регистрирали общо 5 000 екзепляра от вида белочела водна кокошка. Тази година обаче броят на тези птици е намалял до 140. Намаляла е и популацията на голямата бяла чапла и сивата чапла. Според него, причината за този драстичен спад е топлото време. То кара представителите на тези видове да променят местообитанията си.

Най-много са регистрираните животни от вида Фиш. Екипът на гоцеделчевския клон на дружеството за защита на птиците е наблюден най-често представители на видовете Зеленоглава патица, Сива врана и Голям корморан. Най-много птици на квадратен метър е имало в язовир Доспат, а най-често наблюдаваната граблива птица е обикновения мишелов.

Екипът на БДЗП - Гоце Делчев благодари на ръководствата на Държавните горски стопанства в Гоце Делчев и Сатовча, както и на Любомир Николов и Стефан Хаджиев от Кочан за оказаната подкрепа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама