Бившата Жандармерия в Разград става гъбарник

17:43, 19 яну 16 25 857 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият имот на МВР – Жандармерията, който е прехвърлен от държавата за собственост на община Разград ще бъде отдаден под наем чрез провеждане на публичен търг с тайно наддаване. Бъдещият инвеститор е производител на гъби.

Докладната записка, внесена от зам.-кмета на общината Галина Георгиева бе обсъдена днес на заседание на комисията по бюджет. Тя обясни, че имотът е с площ 143 807 кв.м., в него са изградени 14 сгради с обща застроена площ  4418 кв.м..

Георгиева заяви, че в община Разград е получено искане имотът да бъде отдаден под наем. Същият е включен в програмата за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост за 2016 година, в която се предвижда той да бъде отдаден под наем. Дейностите, които ще бъдат осъществявани в него ще бъдат производствени.

На тази база е определена и началната месечна наемна тръжна  цена, съобразно Приложение №1 към Наредба №2 на ОбС Разград, която е в размер на 54 637 лв., без ДДС. Тя е формирана като сумарна величина от незастроената част от имота и общата застроена част на сградите /с отчитане на складовите и сервизни площи/ за съответната строителна зона. Срока на наемния договор ще бъде 10 години.

Търгът да се проведе при следните условия: имотът да се използва за осъществяване на производствени дейности, а спечелилият търга да заплати гаранционна вноска за изпълнение на задълженията по договора при подписването му, в размер на трикратния размер на месечния наем.

На заседанието присъства и Мартин Нешев, представител на бъдещия инвеститор. Той обясни, че в най-скоро време ще има пресконференция, на която ръководството на община Разград и управителите на фирмата-инвеститор ще представят подробна информация. На срещата ще бъде разяснен статута на фирмата, начина на производство, размера на инвестицията и на заетостта, която ще бъде осигурена. Нешев отбеляза, че бъдещият инвеститор е производител на гъби кладница.

Производството, което инвеститорът смята да организира на този имот ще бъде около 20 тона дневно или около 7-8 хиляди тона годишно, каза Нешев. По думите му то е почти равно на годишното производство на гъби в България и тъй като няма толкова много потребление в страната то ще бъде експортно ориентирано.

Самият метод на производство ще бъде екологично съобразен със всички европейски норми. Инвеститора иска да вземе имота под наем, за да започнат всички предпроектни проучвания, каза още Мартин Нешев. Той допълни, че в този предпроектен период ще се извършват определени действия, след което имота ще бъде поискан за закупуване от община Разград.

Общинският съветник от Реформаторския блок Веселин Спасов предложи трикратния размер на месечния наем да бъде намален на еднократен. Мотивът му бе определеният висок наем да не „изгони"  бъдещия инвеститор.

Предложението на Спасов обаче не бе прието от членовете на комисията по бюджет. Той заяви, че ще го внесе в писмен вид и на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама