ООН: Даеш убива деца и държи хиляди като роби в Ирак

17:36, 19 яну 16 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Джихадистите от Даеш („Ислямска държава“) използват близо 3500 души, предимно жени и деца, за свои роби в Ирак. Това се посочва в доклад на ООН, цитиран от вестник „Джерусалем поуст“. "Задържаните са основно жени и деца и идват предимно от язидски общности, но редица от тях са членове и на други етнически и религиозни малцинства", се казва в текста.

Екстремистката групировка, контролираща обширни части от съседна Сирия, извършва масови злодеяния, които "в някои случаи стигат до военни престъпления, престъпления срещу човечеството, а вероятно и до геноцид", се казва в доклад на Мисията на ООН за помощ на Ирак и на Бюрото за човешките права към ООН. В доклада се констатира, че сега 3500 души са държани в робство от "Ислямска държава".

Организацията съобщава, че има информация за убийства на деца бойци и че по различни оценки между 800 и 900 деца от Мосул са били отвлечени, за да бъдат подложени на военно и религиозно обучение. Има и случаи на насилие от страна на военни и на кюрдски бойци.

"Дори тези приблизителни данни не могат да отразят ужаса и страданието на жителите на Ирак”, гласи изявлението на върховния комисар по правата на човека към ООН Зеид Раад ал Хюсеин.

“Нашите данни се отнасят за онези, които са загинали при брутални случаи на насилие, но не отразяват безброй други, починали заради това, че нямат достъп до храна, вода и медицинско обслужване.”

Докладът на ООН посочва, че най-малко 18 800 души са загинали в Ирак за периода 1 януари 2014 г. – 31 октомври 2015 г. Близо 3.2 милиона са се разселили вътре в страната за същия период, допълва Би Би Си. Според Хюсеин данните от доклада ярко илюстрират “какво кара иракчаните да бягат от родината си към Европа и други региони”.

"Ислямска държава" е известна с това, че налага строги правила за живеещите в контролираните от нея територии в Ирак и Сирия, провинилите се се наказват с жестоки публични ексзекуции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама