Чулият шест пъти "Не" от Цветан Цветанов се съгласи на условна присъда

17:21, 19 яну 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд прекрати делото срещу бившия антимафиот от Велико Търново Орлин Тодоров. Причината – подсъдимият е оттеглил касационната си жалба. Така влиза в сила присъдата, наложена от Апелативния съд във Варна от три години условно с петгодишен изпитателен срок, съобщава "Правен свят".

Тодоров е обвинен за разгласяване на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства. Името на бившия антимафиот стана известно покрай серията дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който бе осъден от СГС на 4 години затвор по т.нар. дело за шестте "НЕ!!!" – отказал подслушване именно на Тодоров.

Въззивният съд потвърди присъдата на Цветанов, ВКС върна делото, а после друг състав на САС оправда бившия вътрешен министър. В момента се чака решението на касационната инстанция.

"Съдът, като взе предвид изявлението на адвокат Христо Христов и като се съобрази с волята на подсъдимия Орлин Тодоров в представената от защитника му молба за оттегляне на касационната жалба и прекратяване на производството по наказателно дело № 1372/2015 г., счита, че са налице предпоставките на разпоредбата на чл. 352, ал. 2 от НПК за прекратяване на съдебното производство по наказателно дело № 1372/2015 г., поради оттегляне на касационната жалба от подсъдимия Орлин Тодоров Тодоров", изтъкна ВКС в днешното си определение.

През лятото на 2014 г. бившият шеф на териториалното звено "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново бе признат за виновен от ОС-Велико Търново и осъден на 1 година условно с тригодишен изпитателен срок за нерегламентирано използване на информация, събрана чрез СРС по 4 досъдебни производства (прословутия чл. 145а от Наказателния кодекс). Това е единственото от четирите повдигнати му обвинения, по които Тодоров бе признат за виновен от Окръжния съд във Велико Търново. Орлин Тодоров е осъден също така да плати 2000 лева глоба и 2000 лв. разноски по делото.

Всъщност обвинението и присъдата срещу Тодоров има пряка връзка със скандала за мъртвороденото бебе в Горна Оряховица, когато Цветан Цветанов чете СРС-та от парламентарната трибуна. Тодоров е осъден, че е изнасял информация именно по този случай. Бившият антимафиот разказал на бизнесмена Петър Христов за информацията, събрана при подслушването на директора на болницата в Горна Оряховица – Миролюб Кожухаров. Други разследвания, за които Тодоров е изнасял данни, са "Килърите" и "Фалшификаторите".

Апелативният съд във Варна обаче увеличи наказанието на три години условно с петгодишен изпитателен срок, защото сметна, че наложеното от ОС-Велико Търново е несъразмерно ниско с оглед на извършеното престъпление. За да измени присъдата, апелативният съд се мотивира с това, че "служебното качество на подсъдимия разкрива една по-висока степен на обществена опасност на деянието, а именно: разпространена е информация, придобита чрез използване на СРС не по предназначението и, от длъжностно лице, което я придобило в кръга на неговата служба". Делото във ВКС бе образувано по жалба на Орлин Тодоров, но след нейното оттегляне, случаят приключва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама