Български ученици със злато и сребро от „Жаутиковската олимпиада“

16:36, 19 яну 16 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 5 златни и 3 сребърни медала се прибират учениците от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ), които участваха на 12-та „Жаутиковска олимпиада“ по физика, математика и информатика. Състезанието се състоя в Алмати, Казахстан от 13 до 19 януари.

Българският отбор изпревари други 54 отбора от 17 страни и взе първо място в отборното класиране. Голямата награда беше присъдена на 1329-то Московско училище, като на нашите сънародници не им достигнаха малко точки, за да изпреварят руснаците. Сред участниците са ученици и от Сърбия, Румъния, Армения, Грузия, Беларус, Украйна и Индонезия.

В категорията по математика златен медал получиха дванадесетокласниците Александър Чергански и Деница Маркова, както и Виолета Найденова от 11 клас. Сребърен медал беше завоюван от зрелостника Даниел Атанасов. С първото място и златен медал в раздел информатика беше отличен Христо Венев от 12 клас. В тази категория среброто отиде при Иво Дилов, също от 12 клас. Като най-добър физик се доказа дванадесетокласникът Светлин Тотев, а второто място зае Никола Пулев.

Зад успеха на учениците от СМГ стоят техните преподаватели математиците - Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, Илиан Илиев, който им преподава по физика и Бойко Банчев - по информатика. Олимпийските ни шампиони се прибират в България на 20 януари с полет от Истанбул в 13:30 ч.

Международната олимпиада се провежда от 2005 г., като СМГ изпраща свои представители от 2007 г. насам. Целта на състезанието е да се установят приятелски връзки и сътрудничество между специализираните училища по физика и математика от цял свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама