Правната комисия одобри електронното гласуване

14:50, 19 яну 16 / Политика 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 12 гласа "за" и трима "против" парламентарната Комисия по правни въпроси одобри дистанционното електронно гласуване, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Очаква се до два часа да бъде изготвен докладът, който да бъде представен пред депутатите в пленарна зала.  На заседанието присъстваха представители на президентството и експерти от инициативни комитети. 

В началото председателят на комисията Данаил Кирилов припомни, че  около 69% са гласували с "да" на референдума и около 25% с "не". "Безспорно е, че НС следва да се произнесе с решение и мерки за изпълнение в тримесечен срок. През последните 15 години сме свидетели как технологиите се развиват. Аргумент в полза на електронното гласуване е прозрачност, бързи резултати, бърза обработка. То не изключва и хартиените бюлетини, а ще повиши мотовацията на младите хора да гласуват", изброи Кирилов. По думите му дистанционното гласуване ще спести време и ще доведе до по-висока избирателна активност. "Електронното гласуване би намалило разходоте за отпечатване на изборни книжа. Това са аргументи, които припомням от мое и от името на експерти. 

"Предложили сме работен проект на решение, който ако се подкрепи, да бъде вкаран в пленарна зала", допълни председателят на правната комисия. 

По време на дебатите Петър Славов от Реформаторския блок заяви, че е съгласен с аргументите в подкрепа на електронното гласуване. "Повече от половината са се произнесели в подкрепа на референдума, независимо че избирателната активност е по-ниска от предходните парламентарни избори", обясни той.

След него Хамид Хамид от ДПС направи предложение за създаване на законови гаранции за тайната на вота, което впоследствие бе прието единодушно от членовете на комисията.

Първият, който изрази подкрепата си, бе Филип Попов от БСП, който посочи, че не могат да се измислят законови гаранции, че извън секционноте избирателни комисии няма да се упражнява натиск за това кой и за кого ще гласува. "Нарушава се тайната на вота. Не мисля, че България е технически обезпечена. На този етап ще са необходими поне десетилетия за въвеждането на електронно правителство. Не мога да подкрепя такова предложение", категоричен бе той.

Блогърът Иво Мирчев обясни, че ще се зачита последният вот, тъй като ще има възможност няколко дни да се гласува.

Емил Димитров от Патриотичния фронт обаче ядосано запита какво правим, ако последното гласуване в последния ден бъде подложено на натиск, но така и не получи отговор, тъй като председателят на комисията заяви, че гостите ще имат право на думата в края на дебатите.

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви, че принципно подкрепят електронното гласуване. "Правната комисия не е мястото, където да се намерят технически решения. Електронното гласуване е една от правилните стъпки за по-демократични избори", убеден е той. 

БСП и ДПС бяха на едно мнение за електронното гласуване, че ще се наруши тайната на вота и Чавдар Георгиев от БСП уточни, че няма как да се гарантира преносът на данни, автентичността на гласуването и че се провежда честен изборен процес. "Това е противоконституционна дейност. Президентът въведе противоконституционен референдум. Реалните данни са други поради порочността на тези избори. От БСП сме против дистанционно електронно гласуване", категоричен бе Георгиев.

От президентството апелираха народните представители да подкрепят дистанционното електронно гласуване и възразиха на БСП, че президентът е вкарал протовоконституционен референдум.

На допитването през октомври повече от 70 на сто от гласувалите казаха "Да" на електронното дистанционно гласуване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама