„Биволъ“: Хакери точат ЕГН-та, телефони и мейли на хора с високи позиции във властта

14:33, 19 яну 16 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ сигнализира за сериозен пробив в информационната система на Министерски съвет. Този проблем съществува от над месец, като от медията са сигнализирали още преди новогодишните празници съответните институции за теча на информация.

Според „Биволъ“ хакери могат да точат ЕГН-та, телефони и мейли на хора с високи позиции във властта, служители на европейските институции, висши служители на ДАНС и дори чужди посланици.

От медията обявиха, че не само са сигнализирали за проблема, но са и предложили конкретни препоръки как да бъде обезопасен сървърът. Месец по-късно обаче проблемът не е решен.

„Този теч за пореден път доказва, че държавата има сериозни проблеми с информационната сигурност и опазването на личната информация на гражданите. Проверка в търсачката за обществени поръчки показва, че за последните 5 години министерствата са похарчили над 31 млн. лв за софтуер. За хардуер пък са дадени над 21 млн. лв., а за сървъри - над 8 млн. лв.“, пише още „Биволъ“.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама