Тръгва строежът на третия лъч на метрото, движението в София пак затруднено

13:51, 19 яну 16 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Започваме строителството на първия етап на третата линия на метрото. Той включва 8 станции. От утре започва строителството на 7 от тях, които представляват 7 нови километра метро за столичани. Стартираме и процедурата за още 4 станции, така че до 3 години „Горна Баня“, „Овча купел“ и центъра ще се свързват с „Хаджи Димитър“.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на специална пресконференция за началото на строителните дейности. Тя добави, че след малко повече от 3 години още 500 000 столичани ще могат да се възползват от най-екологичния и бърз градски транспорт и подчерта, че строителството на метрото е най-важната „зелена“ политика на Столичната община.

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов обясни, че със старта на строежа на третия лъч ще се променя и организацията на движението в столицата, което по всяка вероятност ще създаде задръствания и неудобства на столичани. Той призова гражданите да избират алтернативни маршрути и да избягват да минават през центъра на града, когато това е възможно.

Припомняме, че проектът за изграждането на третия лъч на метрото в София включва строителството на 19 метростанции и нови 16 км подземни тунели.

„Имаме осигурено финансиране, преди малко беше подписан договорът. Тази година сме заложили 20 млн. лв. съфинансиране за строителството на първия етап“, каза столичният кмет.

"Имаме осигурени и разписани 700 млн лв. за третия лъч на метрото. С допълнителното съфинансиране сумата ще бъде около 850 млн лв. Това е най-трудният от трите метродиаметри – и като условие за работа и като разположение на спирките“, обясни министърът на транспорта Ивайло Московски.

С изграждането на третия лъч на метрото трафикът в София ще се намали с 20-25%, прогнозира Фандъкова. Тя поясни, че още от утре ще има промяна в организацията на движението в центъра. Ще бъдат закрити част от местата за паркиране в "синя" зона и ще бъдат изместени някои спирки на градския транспорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама