Екоактивисти: Съдът решава съдбата на парк "Отдих и култура" със спорна екологична оценка

13:32, 19 яну 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 15-ти януари се състоя поредното заседание по делото за екологичната оценка на подробния устройствен план на Пловдив, засягащ територията на парк "Отдих и култура”, съобщи за Пловдив Topnovini.bg екоактивистката Лилия Тамамджиева. 

"Въпросната оценка, която бе подложена на скандално обществено обсъждане и приета след множество негативни становища още в края на 2014 г., включително от експерти, бе обжалвана от местни организации. Въпреки очакванията на делото да бъдат представени факти и данни, които най-накрая да дадат на обществеността повече светлина относно рисковете от застрояване на парка, те отново не се оправдаха", заяви тя.

Според прирородозащитничката, след като първоначално съдът насрочил тройна експертиза, не се намерили вещи лица, които да изготвят становища. Така в петък е била представена само една експертиза от биолог, който обаче недвусмислено посочил, че изменението на плана, регламентирано от одобрения проект за дублиращ Гребен канал, ще влоши качеството на атмосферния въздух. А създаването на 1000 дка крайречни гори, които би следвало да отнемат отрицателния ефект върху чистота на въздуха и замърсяването с фини прахови частици, ще има компенсаторен ефект чак след десетилетия. "Имаше въпроси, на които вещото лице не бе в позицията да отговори, тъй като изискват друга специализация", уточни Тамамджиева.

"СНЦ Граждански контрол - защита на животните" и Сдружение "Гео" са поискали допълване на експертизата от зоолог относно наличието на местообитания на няколко вида костенурки, от архитект за процентното съотношение на засегантите площи спрямо зелените площи на Пловдив, както и за лична проверка на предвидените за отсичане 300 дървета, но съдия Недялко Бекиров не уважил исканията им.

Доводът за недопускане на зоолог бил, че в момента 4костенурките хибернират и експертът няма да може да има контакт с тях". Становището за дърветата пък било направено въз основа на самата екологична оценка, която се обжалва, искането друг специалист да установи състоянието на дърветата било отхвърлено без довод.

Оценката е обжалвана също от "Зелени балкани", както и независми граждани. "Съдията неведнъж отказа да конституира "Зелени балкани" като страна по делото, а физическите лица никога не са били призовавани на заседанията", твърди Тамамджиева.

"Делото е обявено за решение и гражданите и природозащитници в града очакват каква ще бъде съдбата на белия дроб на Пловдив. Въпреки че не е много ясно как би могло да се отсъди при толкова липсваща информация и пропуски по самото дело", допълва екоактивистката.

Въпросната екологична оценка дава зелена светлина за изменение на подробния устройствен план на града, така че да позволява застрояване на парк "Отдих и култура”, за да може да се осъществи комплексния проект за дублиращ гребен канал, припомнят природозащитниците. "Той предвижда унищожаване на над 570 000 кв. м зелени площи, отнемането на между 400 и 650 дка крайречни гори, застрашаване на местообитанията на защитени видове и в крайна сметка до намаляване на зелената площ на всеки гражданин под 10 кв. м, или по-малко от половината от необходимия минимум", категорична е Лилия Тамамджиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама